Mein Kampf (Moj boj) je danes na Amazonovi lestvici najbolje prodajanih knjig nemške zgodovine na petem mestu, na četrtem mestu lestvice zgodovinskih knjig in na skupnem 665. mestu. Foto: Rimini Protokoll
Mein Kampf (Moj boj) je danes na Amazonovi lestvici najbolje prodajanih knjig nemške zgodovine na petem mestu, na četrtem mestu lestvice zgodovinskih knjig in na skupnem 665. mestu. Foto: Rimini Protokoll
Rimini Protokoll
Mein Kampf, Band 1 & 2 v izvedbi berlinskega gledališkega kolektiva Rimini Protokoll: gre za dokumentarni gledališki projekt, pri katerem na odru ne stojijo igralci, temveč šest moških in žensk v vlogi "strokovnjakov iz vsakodnevnega življenja". Foto: Rimini Protokoll
Prizor iz predstave Rimini Protokolla
Posedovanje Mojega boja je v Nemčiji sicer dovoljeno, vendar pa je prepovedano širjenje tega hujskaškega spisa. S to obrazložitvijo je Bavarska, ki ima do konca leta še pravice zanj, do zdaj tudi preprečevala ponatis. Foto: Rimini Protokoll

V Weimarju pravkar poteka umetniški festival Kunstfest Weimar, kjer se med drugim razpravlja tudi o tej temi. Vendar ne le to - na festivalu je ta teden praizvedbo doživela predstava Adolf Hitler: Mein Kampf, Band 1 & 2 (Adolf Hitler: Moj boj, knjiga 1 & 2) v izvedbi berlinskega gledališkega kolektiva Rimini Protokoll.

Gre za dokumentarni gledališki projekt, pri katerem na odru ne stojijo igralci, temveč šest moških in žensk v vlogi "strokovnjakov iz vsakodnevnega življenja". Šesterica to Hitlerjevo delo komentira z osebnega stališča in razpravlja o odnosu do njega, je povedal Daniel Wetzel iz kolektiva Rimini Protokoll, ki velja za pionirja novega dokumentarizma v gledališču, poroča nemška tiskovna agencija.

Posedovanje Mojega boja je v Nemčiji sicer dovoljeno, vendar pa je prepovedano njegovo širjenje. S to obrazložitvijo je Bavarska, ki ima do konca leta še pravice zanj, do zdaj tudi preprečevala ponatis. Vprašanje, kako ravnati z morebitno novo izdajo, je že vnaprej poskrbelo za negotovost, meni Wetzel. "Kdo bi jo kupil, kdo bi jo bral? Kako jo zgodovinsko oceniti?" Umetniški vodja festivala Christian Holtzhauer je dodal: "Razprava, ki se je moramo lotiti - kako se spopasti z mitom o tej knjigi?"

Posebno mesto mesta Weimar
Spodbuda za nastanek te predstave po naročilu, ki jo je s 94.000 evri podprl Zvezni kulturni sklad Nemčije, je prišla iz nemškega narodnega gledališča v Weimarju. Hitler je imel namreč zelo poseben odnos do tega kraja. Leta 1926 je bila v gledališču organizirana prva konferenca NSDAP-ja po odpravi prepovedi stranke.

Omenimo še, da se je v tem istem gledališču sedem let prej sešla voljena narodna skupščina in se sporazumela o ustavi, s čimer je bila torej ustanovljena weimarska republika. Na Ettersbergu, v bližini Weimarja pa so leta 1937 nacisti postavili taborišče Buchenwald.

Položaj Mojega boja nekoč in danes
Knjiga Moj boj je bila nekoč zaradi svojih milijonskim izdaj prisotna v skoraj vsakem nemškem gospodinjstvu. V obdobju nacizma je en izvod dobil vsak novoporočeni par. Danes je na Amazonovi lestvici najbolje prodajanih knjig nemške zgodovine na petem mestu, na četrtem mestu lestvice zgodovinskih knjig in na skupnem 665. mestu.

Lani so ministri za pravosodje nemških zveznih dežel sprejeli odločitev, da bo širjenje tega dela v Nemčiji prepovedano tudi po izteku veljavnosti avtorskih pravic. Takrat je bavarski notranji minister Winfried Bausback pojasnil, da ima po njihovem mnenju Nemčija posebno zgodovinsko odgovornost, ki jo je treba spoštovati.

Na podlagi tega so se dogovorili, da bodo širjenje nekomentiranega dela kljub izteku veljavnosti avtorskih pravic preprečili. So pa ministri ob tej priložnosti izrazili še prepričanje, da obstoječa pravna ureditev zadostuje in da zato v primeru Mojega boja ne bo potrebno sprejetje posebnega zakona, ki bi urejal njen status. Predstavnica bavarskega ministrstva za pravosodje pa je ocenila, da če se neka znanstveno komentirana izdaja jasno razmeji od siceršnje vsebine, sta mogoča nekaznovana objava in razširjanje dela.