V opernobaletni hiši v Ljubljani se razmere še niso uredile. Foto: RTV SLO
V opernobaletni hiši v Ljubljani se razmere še niso uredile. Foto: RTV SLO
SNG Opera in balet Ljubljana
Lavrič Simčičeve na položaju umetniške vodje ljubljanskega baleta ni zadržala niti podpora kolegov. Foto: RTV SLO

Klavdija Zupan, ki je urejala tudi odnose z javnostmi, bo primopredajo opravila še danes. Zupanova pojasnjuje, da je razlog za njeno odpoved nezaupanje "do mojega dela, ki sem ga zaznala s strani vršilca dolžnosti ravnatelja Kristijana Ukmarja. Menim, da profesionalno opravljanje funkcije odnosov z javnostmi zahteva transparenten pretok informacij med ključnimi akterji in visoko stopnjo medsebojnega zaupanja. V trenutnih razmerah ti pogoji po mojem mnenju niso izpolnjeni."

Od maja brez Lavrič Simčičeve
Umetniška vodja baleta Darinka Lavrič Simčič je svoj odhod napovedala že novembra, vendar je takrat še dopuščala možnost, da se z vršilcem dolžnosti ravnatelja dogovori o sodelovanju. Ker se nista mogla dogovoriti, bo Lavrič Simčičeva opernobaletno hišo zapustila, kot napoveduje sama, 7. maja. Kot vzrok za predlog za sporazumno razvezo pogodbe o zaposlitvi je navedla Ukmarjevo poseganje v strokovno vodenje baletnega ansambla in spreminjanje že pripravljenega programa za leto 2006, kar po njenem mnenju pod vprašaj postavlja neodvisna pooblastila umetniškega vodje baleta. Ukmar predloga ni sprejel, zato umetniška vodja baleta iz opernobaletne hiše odhaja po najvišjem možnem odpovednem roku.

Nekaj časa so kot njenega naslednika omenjali hrvaškega baletnika in koreografa Dinka Bogdanića. Zdajšnjo umetniško vodjo baleta so podprli tudi člani baletnega ansambla, ki so konec leta podpisali peticijo z zahtevo, naj Darinka Lavrič Simčič še naprej opravlja delo umetniške vodje baleta. Podpora kolegov ni bila dovolj in Lavrič Simčičeva se je, po njenih besedah nepreklicno, odločila za odhod s svojega položaja.