Kajetan Kovič je za besedilo slikanice Pajacek in punčka leta 1985 prejel Levstikovo nagrado. Foto: Škuc
Kajetan Kovič je za besedilo slikanice Pajacek in punčka leta 1985 prejel Levstikovo nagrado. Foto: Škuc

V Centru kulture Španski borci bo ob 19.00 zaživela premiera predstave za otroke Pajacek in punčka, ki je nastala po literarni predlogi istoimenskega dela Kajetana Koviča in v produkciji gledališča Škuc.

V predstavi, namenjeni otrokom, starejšim od štirih let, igrajo Anja Drnovšek, Nik Škrlec, Laura Zafred in Matic Smolnikar. Za kostume in sceno je poskrbel Andrej Vrhovnik, dramaturginja predstave je Eva Jagodic.

Deklica, ki se je igrala samo s pajacki
Dramaturginja je ob predstavi zapisala, da se v delu Pajacek in Punčka izrisuje izkušnja notranje in fizične bolečine ter osamljenosti, ki jih otroški literarni lik preganja z igro. Punčko Kovič slika kot pozitiven lik, a vseeno spoznamo tudi njene slabe lastnosti. Ko punčka dobi nove prijatelje, ki jih je prej tako zelo pogrešala, svojih pajackov, prej edine družbe, nenadoma ne izkorišča več samo za družbo, ampak počasi prevzemajo vsa opravila pri hiši, vključno s šivanjem novih pajackov, ki je bila prej njena najpomembnejša stvar, njeno izražanje same sebe skozi ustvarjalnost. Na trenutke se zazdi, kot da punčka ni nič drugega kot le razvajen otrok, saj jo nemalokrat zalotimo, da je zdolgočasena in nezadovoljna s trudom pajackov, ki medtem porabijo ves svoj čas, da bi punčki ustregli v vseh pogledih. Sklepno sporočilo otrokom je jasno: če si grd do drugih, bo vedno sledila kazen.

Lutka kot Pajacek se v zgodbi pojavi kot dekličin zaupnik, ki ve, kaj je prav in kaj narobe, ter ji to na nevsiljiv in diskreten način tudi pokaže. V tem se kaže pomen prijateljev in vrstnikov, ki močno vplivajo na razvoj posameznikovega vedenja, je zapisala Jagodiceva.