Pobudnik ideje za nastanek predstave po uspešnem filmu iz 70. let v režiji Matjaža Klopčiča je bil umetniški vodja Šentjakobskega gledališča Ljubljana Zvone Šedlbauer. Foto: Šentjakobsko gledališče / B. Slana
Pobudnik ideje za nastanek predstave po uspešnem filmu iz 70. let v režiji Matjaža Klopčiča je bil umetniški vodja Šentjakobskega gledališča Ljubljana Zvone Šedlbauer. Foto: Šentjakobsko gledališče / B. Slana
Tjaša Valentinčič Novak in Tomaž Cvar
V predstavi igrajo Tjaša Valentinčič Novak kot Karolina Žašler, Peter Cusma (Joža Žašler) in Žiga Sedmak (Radoš Vuga - Tenor), ob njih pa še Irena Mrak Kranjc, Pika Mihelič, Tone Bertoncelj, Tatjana Rebolj, Tomaž Cvar, Katja Ogrin, Grega Usenik, Gašper Pavc in Marko Skok. Foto: Šentjakobsko gledališče / B. Slana

Pobudnik ideje za nastanek predstave po uspešnem filmu iz 70. let v režiji Matjaža Klopčiča je bil umetniški vodja Šentjakobskega gledališča Ljubljana Zvone Šedlbauer. V filmu je Karolino Žašler upodobila Milena Zupančič, ob njej pa so takrat med drugim zaigrali tudi Polde Bibič, Boris Cavazza, Zlatko Šugman in Radko Polič.

Vendar se odrska različica razlikuje od filmske, Partljič je v tekstu predvidel nekaj sprememb, a zgodba o stiski Žašlerjeve ostaja enaka. Partljič je spomnil na začetke nastajanja filmskega scenarija, ki je nastal po zgodbi o delavki iz tovarne v Sladkem Vrhu. "Njena zgodba me je presunila," je dejal Partljič in opisal pot zgodbe od njene objave v reviji Sodobnost, odlične kritike Dušana Pirjevca, pa vse do povabila Vibe filma.

Zgodba o osamljeni in nerazumljeni ženski
Partljič je stisko Žašlerjeve v nasprotju z vaščani razumel kot krik po ljubezni in upor proti omejeni družbi. Zato je sprejel Šedlbauerjevo pobudo, čeprav mu njegovi pogoji, naj zmanjša število nastopajočih, niso bili najbolj blizu. Na novo je spisal tudi nekaj novih vlog, med njimi tudi lik študentke, ki raziskuje sezonsko delo v nekem majhnem kraju.

Po besedah režiserja Dušana Mlakarja je predstava erotično drzna, Partljič pa je po njegovem mnenju na novo spisal dramo, ki razen osnovne zgodbe nima dosti skupnega s filmom. Žašlerjevo sam doživlja kot "žensko, ki se ti mora smiliti, jo moraš imeti na neki način rad, zato jo poskušaš razumeti".

V predstavi v glavnih vlogah nastopijo Tjaša Valentinčič Novak kot Karolina Žašler, Peter Cusma (Joža Žašler) in Žiga Sedmak (Radoš Vuga - Tenor). Za sceno in kostume je poskrbela Jasna Vastl, za glasbo Darja Hlavka Godina. Kot zanimivost lahko izpostavimo še, da je pri pravilni rabi štajerskega narečja igralcem pomagal lektor Simon Šerbinek.

Krstna izvedba bo v petek, 23. februarja, ob 19.30 v Šentjakobskem gledališču.