Situacije Obetavno! bodo potekale po različnih lokacijah po Sloveniji. Foto: Via Negativa
Situacije Obetavno! bodo potekale po različnih lokacijah po Sloveniji. Foto: Via Negativa

Niz situacij Obetavno! sta si zamislila kot enkratne dogodke, ki jih bosta z gosti izvajala na več lokacijah po Sloveniji. Vsako izmed situacij formira prostor s svojim potencialom konteksta, Abramovici je kot plesalec in performer potencial gibanja, skladatelj in improvizator Grom pa potencial zvoka. Gost se v situacijo vključuje kot potencial vsebine.

"Obetavno! vse te potenciale stisne in konfrontira v času navzočnosti gledalca kot tistega potenciala, ki s svojo prisotnostjo v tej situaciji lahko sproži umetniški dogodek," so zapisali v Vii Negativi, ki projekt uresničujejo v koprodukciji z Zavodom Sploh.

Via Negativa, platforma za raziskavo, razvoj in produkcijo sodobne scenske umetnosti, deluje projektno in po metodi, ki jo je razvil gledališki režiser, ustanovitelj in umetniški vodja Vie Negative Bojan Jablanovec.

Na sedanjik brez dlake na jeziku
Med ustvarjalci platforme so tudi vsi soustvarjalci drevišnje situacije. Med zadnjimi odmevnejšimi projekti Vie Negative je soloperformans Anite Wach Sto zdravic, ki ga je zasnovala skupaj z Jablanovcem. Vodilo predstave je nazdravljanje na sedanjik brez dlake na jeziku, ki se za vse konča enako - nihče ne ostane trezen.

Performans je bil prvič izveden na Poljskem in posvečen praznovanju rojstva poljskega gledališkega režiserja in vizualnega umetnika Tadeusza Kantorja. V Sloveniji je bil premierno izveden na slovenski kulturni praznik in posvečen "Francetu Prešernu in kulturi, ki se razrašča na njegovem grobu".

Performativne situacije Obetavno
Performativne situacije Obetavno