Trenutki, ko se resnično izplača imeti domačo žival. Foto: Nace Hočevar
Trenutki, ko se resnično izplača imeti domačo žival. Foto: Nace Hočevar
Jose in Gašper Jarni v Obutem mačku
Že v pravljični preteklosti je bila poroka najlažja pot do bogastva. Foto: Nace Hočevar

Na Ljubljanskem gradu sta Jose in Gašper Jarni otrokom predstavila zdaj že skoraj legendarno zgodbo o dveh bratih, enemu zlobnemu in pohlepnemu in drugemu, ki mu po smrti očeta pripade le na videz običajen mačkon. Ta pa se hitro izkaže za zelo nenavadno žival. Mladeniču, ki mu je brat s prevaro speljal celo dediščino, pomaga do bogastva.

Z goljufijo do poravnave krivic
Ogoljufani mladenič mora svojemu mačku najprej obljubiti, da se bo v prav vseh situacijah ravnal po njegovih nasvetih, pa naj bodo še tako čudni. Maček, ki bistro ugotovi, da je najbližja pot do bogastva preprosto poroka s kraljično, se začne hitro prilizovati kraljevi družini, kateri svojega lastnika predstavi kot grofa s Slamne graščine. Prava akcija pa se začne, ko maček svojega gospodarja oskrbi z dragocenimi oblačili in se odloči, da mu bo priskrbel posestvo, ki pripada velikanu.

Maček velikana, ki prav dobro obvlada skrivnosti čarovniških trikov, prepriča, da se spremeni v miško. To maček kaj hitro izkoristi in si prilasti velikanovo posestvo. Nadaljevanje s (seveda) srečnim koncem pa si oglejte na Ljubljanskem gradu.

Marek Bečka je poleg režije poskrbel tudi za priredbo teksta, glasbo je napisal Vit Brukner, likovna zasnova pa je delo Roberta Smolika. Pri ustvarjanju predstave je sodeloval tudi Tilem Vipotnik, ki je poskrbel za oblikovanje luči in zvoka.

Kdo je Marek Bečka?
Marek Bečka se je gledališki umetnosti zapisal že z izbiro študija. Češki gledališki ustvarjalec se je po diplomi na praški gledališki akademiji DAMU najprej poskušal kot igralec, kmalu pa se je kot svobodni umetnik lotil ustvarjanja uličnih in lutkovnih predstav za najmlajše. Ena od prelomnic v njegovi karieri se je zgodila leta 1991, ko je ustanovil lutkovno gledališče Bouchty a loutky (Buhtli in lutke), s katerim se je že večkrat predstavil tudi na festivalih v Sloveniji.

Raziskovalno lutkovno gledališče
Mini teater je predstavo Obuti maček uvrstil v tisti del svoje lutkovne dejavnosti, v katerem po literarnih predlogah ustvarja raziskovalne predstave, ki odkrivajo še neraziskane razsežnosti medija lukovnega gledališča.