V 70. in 80. letih preteklega stoletja je bila Elena Obrazcova ena vodilnih pevk Bolšoj teatra. Foto: EPA
V 70. in 80. letih preteklega stoletja je bila Elena Obrazcova ena vodilnih pevk Bolšoj teatra. Foto: EPA
Operna pevka je nastopila v okoli 100 opernih vlogah.
Operna pevka je nastopila v okoli 100 opernih vlogah. Foto: EPA

starosti je v Nemčiji umrla priznana ruska mezzosopranistka Elena Obrazcova. Uvrščali so jo med največje operne pevke vseh časov, bila je redna gostja največjih koncertnih odrov, pred leti pa zapela tudi slovenskemu občinstvu.

Elena Obrazcova se je rodila leta 1939 v Sankt Peterburgu oziroma tedanjem Leningradu, kjer je leta 1964 končala študij na državnem konservatoriju. Že leto prej je debitirala v Bolšoj teatru, v operi Modesta Petroviča Musorgskega Boris Godunov je odpela vlogo Marine Mnišek. V sedemdesetih in osemdesetih letih je bila ena izmed vodilnih glasov priznanega ruskega teatra.
Posvečala se je tudi pedagoškemu delu in med letoma 1973 in 1994 poučevala na moskovskem državnem konservatoriju, predavala pa je tudi drugod po svetu, med drugim v Tokiu. V obdobju 2007/2008 je vodila operno hišo gledališča Mihailovski v Sankt Peterburgu, kjer so ji ob 70-letnici pripravili gala večer z baletnim, opernim, glasbenim in filmskim programom.
Takoj osvojila newyorško občinstvo
Izjemna kariera prve operne pevke iz nekdanje Sovjetske zveze, ki je zaslovela tudi po svetu, obsega približno sto opernih vlog. V Metropolitanski operi je debitirala leta 1976, njen nastop v Verdijevi Aidi pa je požel 15-minutni aplavz. Na odru je stala z vrsto vodilnih opernih pevcev, v Bizetovi operi Carmen je v dunajski državni operi denimo pela s slavnim španskim tenoristom Placidom Domingom. Leta 1982 je nastopila v Zeffirellijevi filmski verziji Mascagnijeve opere Cavalleria rusticana.

Slovensko občinstvo ji je leta 2010 prisluhnilo v vlogi grofice v operi Petra Iljiča Čajkovskega Pikova dama v režiji Diega de Bree in izvedbi operno-baletne hiše SNG-ja Maribor.