Čudežna terapija Daniela Glattauerja v režiji Tijane Zinajič bo na ogled v četrtek, 10. marca, ob 19.30. Foto: MGL
Čudežna terapija Daniela Glattauerja v režiji Tijane Zinajič bo na ogled v četrtek, 10. marca, ob 19.30. Foto: MGL

Festival v Celju se bo 3. marca začel s komedijo Trio v produkciji Gledališča Koper. Med tekmovalnimi predstavami so še Divjak (SiTi Teater BTC in Kreker), Tartuffe (SNG Nova Gorica), Čudežna terapija (MGL), Demokracija! (SNG Drama), Pašjon (koprodukcija SNG Nova Gorica in Gledališče Koper). Drugi konec tedna festivala bodo na ogled v četrtek Nostalgična komedija (SLG Celje), v petek Večno mladi (Drama SNG Maribor), sklepna predstava Staro za novo, v katerem nastopata Boris Kobal in Tin Vodopivec, pa bo na sporedu v soboto, 19. marca, ko bo tudi sklepna slovesnost festivala s podelitvijo nagrad.

Pobudo za Dneve komedije je dal že upokojeni igralec SLG-ja Celje Marjan Bačko, z leti pa je festival postal pomemben gledališki dogodek, ki v Celje vsako leto pripelje vrhunske ustvarjalce iz vseh koncev države. Predstave tekmovalnega programa se potegujejo za nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta. Nagrade bo podelila strokovna žirija, ki jo sestavljajo trije člani. Predstave ocenjuje tudi občinstvo, ki izbere najboljšo predstavo po svoji oceni in vsak večer komedijantko ali komedijanta večera.

Na lanskih 24. Dnevih komedije so slavili Ana Urbanc, Gašper Tič, Jaka Ivanc in predstava Prevare (MGL), ki jo je za svojo žlahtno komedijo izbralo tudi občinstvo.