Tokratna predstava dopušča Pepelki in otrokom možnost izbire. Foto: Urška Boljkovac
Tokratna predstava dopušča Pepelki in otrokom možnost izbire. Foto: Urška Boljkovac
Pepelka
Predstava je namenjena otrokom, starejšim od pet let. Foto: Urška Boljkovac
Pepelka
Nekaj prizorov so premestili v songe, ki so otrokom bliže od kompleksno zastavljene govorjene besede. Foto: Urška Boljkovac

Tudi zato se je režiserka odločila, da za novo premiero v Lutkovnem gledališču Ljubljana izbere drugačno zgodbo o Pepelki, tisto, ki se ne poroči s princem, ampak s preprostim fantom. Predstava temelji na besedilu Simone Semenič in je torej bližje Pepelki Roalda Dahla.
Djilasova je želela ohraniti elemente osnovne zgodbe, vendar jo obogatiti s sodobnejšim sporočilom. To je v svoji priredbi naredil že Dahl, kjer se Pepelka noče poročiti s princem, ampak si izbere preprostega fanta, ki dela marmelado. Pisatelj je protagonistki s tem pustil možnost izbire, in to je sporočilo, ki ga želijo podati tudi z aktualno predstavo.
Naduti princ Pepelke ne navduši
Ker je zgodba polna kompleksnih odnosov med Pepelko in mačeho, odstotnim očetom, pokojno materjo in zlobnima sestrama, so nekaj prizorov premestili v songe, ki so otrokom bliže od govorjene besede. Princ v predstavi je nadut, vase zaverovan in neskončno razvajen, zato Pepelke ne navduši in si raje izbere preprostejšega fanta. Predstava je namenjena otrokom, starejšim od pet let.

Igrajo ...
Pepelko igra Ajda Toman, v zgodbi pa nastopajo še Rok Kunaver, Nina Ivanič, Alenka Tetičkovič, Nina Skrbinšek, Urška Hlebec, Jernej Kuntner, Iztok Valič in Jernej Čampelj k. g. Pod besedila songov se podpisuje Branko Završan, avtor glasbe songov in korepetitor pa je Boštjan Gombač. Scenografija je delo Ajde Vogelnik Saje, kostumografinja je Jelena Proković, koreograf pa Branko Potočan.
Ena izmed prvih različic o skromni in dobri deklici, ki je doživljala krivico, a bila na koncu poplačana s prinčevo ljubeznijo, je prišla izpod peresa Charlesa Perraulta, za njim sta svojo zapisala brata Grimm. Obe vključujeta hudobno mačeho in polsestri, ples s princem ter izgubljeni čeveljc, le da v prvi Pepelko z obleko za ples opremi dobra vila, v drugi pa drevo, ki ga je bila Pepelka posadila na materinem grobu.
Sledilo je nešteto opernih, gledaliških, televizijskih in filmskih priredb, med vsemi je najbolj znana ravno Disneyjeva risanka.