Starši nimajo časa za lastne otroke, pogosto se jim z njimi preprosto ne ljubi ukvarjati, hudobneži bi na nepošten način radi prišli do denarja in zato izkoriščajo otroke, obenem so številni otroci zaradi stiske svojih staršev prisiljeni prehitro odrasti. Problemi, ki so po  osemdesetih letih od nastanka romana še vedno enako prisotni. Foto: Jaka Babnik/SLG Celje
Starši nimajo časa za lastne otroke, pogosto se jim z njimi preprosto ne ljubi ukvarjati, hudobneži bi na nepošten način radi prišli do denarja in zato izkoriščajo otroke, obenem so številni otroci zaradi stiske svojih staršev prisiljeni prehitro odrasti. Problemi, ki so po osemdesetih letih od nastanka romana še vedno enako prisotni. Foto: Jaka Babnik/SLG Celje
Pikica in Tonček
Pikica ima vsega preveč, obenem pa premalo ljubezni in pozornosti staršev, Tonček je prehitro odrastel, saj mora finančno skrbeti za bolno mamo, vendar njegov dom je kljub materialnemu pomanjkanju poln ljubezni in topline. Foto: Jaka Babnik/SLG Celje

Za ta čas posebej aktualna zgodba o Pikici in Tončku pripoveduje o tem, da so starši vse bolj zaposleni na eni strani z delom, na drugi pa sami s seboj in zato nimajo časa, da bi se zares ukvarjali s svojimi otroki.
Gre za tretjo premiero v tej sezoni celjske gledališke hiše, ki je namenjena najmlajšim. Te po besedah upravnice SLG-ja Tine Kosi tokrat nagovarja eden od ključnih avtorjev mladinske literature prejšnjega stoletja, v SLG pa so že uprizorili njegovo predstavo za otroke Dvojčici.
Jaka Andrej Vojevc je leta 1931 napisano realistično zgodbo kot režiser napolnil z elementi muzikala, burleske in plesa. Po njegovih besedah je predstava barvita in vizualna, za gledalce je zanimiva, saj govori o srečanju dveh svetov, in sicer sveta bogatih, iz katerega prihaja Pikica, in sveta revnih, v katerem živi Tonček.
Po besedah dramaturginje predstave Tatjane Doma je Kästner izredno uspešen avtor mladinskih romanov. Osebno je bil velik ljubitelj branja in je pri prebiranju pravljic in zgodb za otroke ugotovil, da si otroci želijo drugačnih pravljic, takšnih, ki se dogajajo v realnem času in prostoru, predvsem pa pravljic, kjer so otroci junaki in vzamejo dogajanje v svoje roke.
Pravi, da zgodba Pikica in Tonček govori o dveh mladih, ki se vsak na svoj način spopadata z življenjem, s svojimi težavami, govori pa tudi o tem, kar se danes dogaja številnim otrokom, da so straši obsedeni sami s seboj in se zato z otroki ne ukvarjajo. "Pogosti so tudi primeri, ko starši zaradi svoje socialne stiske otrokom ne morejo omogočiti mirnega otroštva, otroštva, polnega igre in veselja. Pikica in Tonček se znajdeta vsak v svoji stiski, ob tem pa ugotovita, da je življenje v dvoje lepše, lažje je premagovati težave, življenje je tudi bolj barvito in zabavno," še razmišlja Doma.
V predstavi nastopajo Nina Rakovec, Blaž Setnikar, Rastko Krošl, Manca Ogorevc, Minca Lorenci, Igor Žužek, Anica Kumer, David Čeh, Igor Sancin, Zvone Agrež, Mario Šelih in Bojan Umek.