Oder
()
Gabrielle Nankivell in Jurij Konjar
V predstavo sta avtorja vključila tudi svojo življenjsko popotovanje. Foto: Bunker

Dodaj v

Plesni Dokumentarec treh dežel

Premiera predstave Konjarja in Nankivellove
27. oktober 2005 ob 19:58
Ljubljana - MMC RTV SLO

Dokumentarec ni nujno le film; tako je svojo plesno predstavo, ki jo je ustvaril z Gabrielle Nankivell, naslovil tudi Jurij Konjar.

Z Avstralko sta projekt oblikovala v Sloveniji, Belgiji in Armeniji, ki sta jim skupni izmuzljiva sedanjost in burna zgodovina, polna obdobij, ki se ne omenjajo. Konjar se tako v predstavi, ki je bila premierno uprizorjena Stari elektrarni, sprašuje, kako se na nomadsko telo sodobnega plesalca lepi zamolčana zgodovina.

Avtorja predstave jo izvajata tudi na sceni Miha Pirnata, ko plešeta na glasbo Chara Calve, Čomp, Joy Divisionov in Toshiye Tesunode ter na glasbeni aranžma Blaža Celarca. Osvetljavo je za predstavo oblikoval Blaž Šulc, produkcijo je prevzel zavod Bunker, koprodukcijo pa Nadine in High Fest.

Kako telo zaznamuje preteklost?
Dokumentarec se ukvarja s spraševanjem, ali je telo, ki želi dokumentirati delčke zgodovine, le metafora, ali pa lahko postane intimna zgodba, ki pripoveduje o interpretaciji spomina osebe. Prav svoje spomine sta avtorja tudi vključila v predstavo, saj Dokumentarec potuje po geografiji in zgodovini lastnega spomina ustvarjalcev.

Medcelinsko prijateljstvo
Konjar in Nankivellova sta že sodelovala na več projektih, zdaj pa načrtujeta tudi avstralsko-slovensko predstavo Hotel na odprtem, v kateri se bosta ukvarjala z zaznavanjem prostora v teh dveh državah. Premiero dvocelinske predstave avtorja predvidevata v marcu prihodnje leto. Že pred tem je Konjar oblikoval predstave Prave napake, plesni video Potujoč brez teže in Katarza za začetnike, za katero je prejel povodnega moža in nagrado občinstva na festivalu Gibanica.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo