Vrhunec dogajanja bo 5. in 7. septembra. Foto: Festival Nagib
Vrhunec dogajanja bo 5. in 7. septembra. Foto: Festival Nagib

Osrednje prizorišče bo v drugem nadstropju nekdanjega casinoja v središču Maribora. Festival se začenja z raziskovalnim srečanjem pod vodstvom koreografinje Male Kline.

"Gre za festival v narekovajih, ker se zadnja tri leta praktično bolj posvečamo odpiranju umetniških procesov. Torej da povabimo umetnike, da so dalj časa v mestu, da razvijajo svoje ideje in da na različne načine vključujejo gledalca," je povedala direktorica festivala Petra Hazabent.

Po delavnici bodo sledili štirje dnevi druženja z gostujočimi umetniki, ki bodo ob koncu festivala združili svoja ustvarjanja v en dogodek. 5. septembra se bodo poleg Klinetove predstavili še avstralski tandem Matthew Day & Rhiannona Newton in projekt Hacklab GT22 z Jernejo Rebernak in Natašo Živković. Klinetova bo predstavila svoj novi projekt Communitas. Zadnji dan festivala, 7. septembra, pa bodo na vrsto prišli kolektiv danceCO, Dualik in Vlasta Veselko. Že odvijajoči se ustvarjalni procesi se bodo združili v enem večeru in na enem mestu.

"Letošnji moto oziroma vodilo je, kako podpreti umetnost oziroma kulturo znotraj samih procesov med umetniki in nato še gledalci," je še povedala Hazabentova. Še vedno je poudarek na sodobnem plesu, se pa pri tem sprašujejo, kaj sodobni ples sploh je in kako se lahko povezuje z drugimi mediji.

Na festivalu različni umetniki
Tako letošnji festival združuje umetnike s področja sodobnega plesa, performansa, intermedijske in vizualne umetnosti, glasbe in umetnosti oblačenja. "Njihove procese skušamo razpirati in jih povezati s sodobnim plesom, ker so nepogrešljiv del sodobnih plesnih predstav," je pojasnila direktorica.

Spomnila je, da neodvisna sodobna uprizoritvena scena v Mariboru nima lastnega odra, za druge pa nima dovolj denarja, zato težko gosti večje predstave. Ravno zato se bolj osredotočajo na procese kot na končni izdelek.