Legenda belih pobočij Rok Petrovič (1966-1993). Foto: RTV SLO
Legenda belih pobočij Rok Petrovič (1966-1993). Foto: RTV SLO
10. marca 2012 je bil ob Pokalu Vitranc premierno prikazan enourni dokumentarni film Od kamna do kristala, portret Roka Petroviča, v režiji Boža Grlja ter po scenariju Nuše Ekar in Boža Grlja. Foto: RTV SLO

Tak je bil že njegov slalomski zavoj, po sledeh katerega se je te dni odpravila ekipa iz Slovenskega mladinskega gledališča na čelu z režiserjem Matjažem Pograjcem. Zgodba o Roku Petroviču je zgodba o nastajanju. Je "work in progres", ki bi naj svoj veliki finale doživela 15. aprila, ko se na Velikem odru Slovenskega mladinskega gledališča obeta premiera predstave Rokova modrina.

V zadnjih letih se je Matjaž Pograjc zapisal raziskovanju športa in uprizoritvene umetnosti. V APT-ju Novo mesto je v sodelovanju z nogometnim klubom Krka iz Novega mesta in Nogometno zvezo Slovenije ustvaril predstavo Nepremagljiva enajsterica. Pavla nad prepadom je gledališka zgodba o Pavli Jesih in njenemu plezanju, ki jo je režiral v matični hiši, v Slovenskem mladinskem gledališču, Pista sveta pa je predstava s skupino Betontanc in v produkciji Bunkerja o kolesarjenju, mamilih v kolesarstvu …

Na vrsti so "junaki Planinskega čaja"
Prvi ter edini med njimi, ki velja za serijskega zmagovalca; Rok Petrovič je namreč v sezoni 1985/86, ko je bila smučarska evforija na vrhuncu, v skupnem seštevku slaloma s petimi zmagami osvojil največje število točk in za seboj pustil tako Ingemarja Stenmarka kot Bojana Križaja. Za Roka Petroviča je bilo smučanje poezija, umetnost in ustvarjalnost, vožnja med vratci pa neke vrste balet. Njegova pol minute dolga meditacija pred samim štartom pa je zapisana v zakladnico svetovne smučarije. Rok je prišel, videl in zmagal.

Pograjc se bo na podlagi novega slovenskega dramskega besedila novinarja Boštjana Videmška posvetil raziskovanju fenomena slovenskega smučanja, strmin Kranjske Gore in Pohorja, oranžnemu šalu Rifleta in akciji Anteja Mahkote z naslovom Podarim dobim, družinah, ki so sedele pred televizijskimi sprejemniki in družno stiskale pesti za junake belih strmin, o nekdanji državi in državi, ki jo imamo. V središču predstave, ki bo napolnjena z videom, 3D-mapiranjem, z gimnastičnimi rekviziti in umetnim snegom, pa bo Rok Petrovič in njegov boj, njegova zmaga in njegov padec, njegov uspeh in njegova smrt.

Od kamna do kristala je naslov dokumentarnega filma o Roku Petroviču, ki je zaznamoval slovenski šport - ne le s smučarskimi uspehi, ampak tudi z naprednim razmišljanjem. Film je režiral Božo Grlj, pogledate pa si ga lahko spodaj.