Škrip Inc. so Jelena Rusjan, Kristina Gorovska, Tina Perić (in Neja Tomšič). Foto: Luka Gorjup
Škrip Inc. so Jelena Rusjan, Kristina Gorovska, Tina Perić (in Neja Tomšič). Foto: Luka Gorjup
Jelena Rusjan je s prvim odrskim projektom Škrip orkestra navdušila medijsko, strokovno in laično javnost ter prinesla svežino v slovenski gledališki milje. Foto: Luka Gorjup

Avtorska posadka se tokrat v kritiškem, a domiselno (samo)ironičnem kontekstu loteva potrošniške družbe in tržne manipulacije množic.

V nagradni igri smo podarili štiri komplete brezplačnih vstopnic za predstavo Škrip Inc., ki jo bodo v torek in sredo, 18. in 19. februarja, uprizorili na odru Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana, obakrat z začetkom ob 20.00. Nagrajenci so: Urška Marzidovšek, Gašper Nečimer, Gregor Kuhar in Katarina Štokar.

V zadnjih letih nas na vsakem koraku vedno znova spomnijo na gospodarsko in finančno krizo in varčevanje, čeprav si le malokdo drzne priznati, da gre dejansko za krizo celotnega obstoječega družbenega sistema, ki temelji na potrošništvu kot svoji gonilni sili. Kaj pa kriza vrednot, od kod izhaja?

Škrip Inc. tako razkriva škodljivo stvarnost raznorodnih globalizacijskih vzgibov sodobne potrošniške bulimije sveta. Prepoznava ujetost v dvoličnost oglaševanja, politično agitacijo, poceni sentimentalnost in blagovne znamke, ki oblikujejo našo samopodobo.

Tudi tokrat, tako kot pri Škrip orkestra, po katerem je nato nastal še bend in izšla plošča, bo tektonika predstave slonela na "zvočenju" oziroma glasbi, saj so vse tri nastopajoče pevke v bendih: Jelena Rusjan je pevka zasedbe Trus, Tina Perić, pevka zasedbe Ludovik Material ter Kristina Gorovska pa pevka zasedbe Bernays propaganda.