Otvoritveni projekt festivala Gremo vsi! v režiji Mareta Bulca se dotika migracij mladih ustvarjalcev v tujino. Foto: Nada Žgank
Otvoritveni projekt festivala Gremo vsi! v režiji Mareta Bulca se dotika migracij mladih ustvarjalcev v tujino. Foto: Nada Žgank
Revolution / Revolucija, postavitev v Galeriji Jakopič / Jakopič Gallery layout (avtorica fotografije: Marija Skočir)
Letošnji kurator festivala Tim Etchells je na program uvrstil predstave manj znanih mednarodnih ustvarjalcev, ki so mu izrazno blizu. Njegova likovna dela bodo še do 28. aprila na ogled v Galeriji Jakopič. Foto: Tim Etchells
Eisa Jocson:  SMRT PLESALKE OB DROGU/Death of a Pole Dancer in MAČO PLES/Macho Dancer
V okviru sekcije Fokus festival predstavlja Azijsko plesno platformo, katere kurator Tang Fu Kuen je k sodelovanju povabil generacijo mladih azijskih koreografov, ki delujejo po vsem svetu in ki jih odlikujeta močna samorefleksija ter konceptualen pristop. Na fotografiji projekt filipinske plesalke ob drogu in vizualne umetnice Eise Jocson, ki raziskuje pojme družbenega spola, politike telesa in razmerja moči. 18. aprila ob 21.00 v Španskih borcih. Foto: Španski borci

Festival sodobnih odrskih umetnosti je v Stari elektrarni odprla premiera gledališko-glasbenega projekta Gremo vsi!, v kateri se je Mare Bulc navezal na migracije mladih ustvarjalcev v tujino, glasbenike, ki so pogosto na poti. Ob tem se je poigral s konceptom, da je glasbenike zamenjal s prebivalci, glasbeno skupino pa z državo. Predstava, ki jo je ustvaril z glasbeniki Jako Bergerjem, Matijo Dolencem, Tino Perić, Miho Blažičem oziroma N'Tokom ter Polono Janežič, je koprodukcija Maske in Bunkerja ter Zavoda Exodos.


Po lanskem kuriranju umetnika Jana Fabra je letos vlogo prevzel Etchells, ki pravi, da je letošnjim predstavam skupno, da delajo v preprostih formatih, zelo neposredno naslavljajo občinstvo, na videz preprosto snov za predstavo pa oživijo na neverjetne načine. Festivalsko dogajanje je že konec februarja napovedalo odprtje Etchellsove razstave Kaj je in kaj je mogoče v Galeriji Jakopič, na umetnikovo literarno dejavnost pa se navezujejo svetlobni napisi, ki so na ogled po Ljubljani. Mali oder, ki sodi v sklop razstave v Galeriji Jakopič, pa bo v času festivala namenjen pogovorom in performansom.
V fokusu Azija
Tang Fu Kuen, selektor azijske platforme z naslovom Make Connections, je pri izboru nastopajočih izhajal iz vprašanj, kdo so predstavniki mlade generacije v Aziji, kakšne so njihove vizionarske ideje, kako vidijo preteklost in prihodnost in kaj prinašajo v umetniško razpravo. V program je vključil solo predstave, ki še vedno veljajo za fenomen azijskega sodobnega plesa.
Celoten program festivala najdete tukaj.

Grški miti na drugačen način
Slovenski ustvarjalci predstavljajo še uspešen 'izvozni artikel' Slovenskega mladinskega gledališča Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića, v Lutkovnem gledališču Ljubljana si bo mogoče ogledati koprodukcijo gledališča z nizozemskimi in norveškimi ustvarjalci Bestiaires oz. Bogovi na turneji, lutkovno predstavo za odrasle v režiji Dude Paiva, ki ponuja srečanje z grškimi miti na nekoliko drugačen način.
Utrip lovi Jure Novak
Festivalsko dogajanje bo potekalo še v Cankarjevem domu in Španskih borcih, kjer bodo na sporedu plesne predstave iz azijskega fokusa, priredili pa bodo tudi plesne delavnice ter ponudili prostor videoumetnosti. Sicer pa spremljevalni program prinaša še delavnice, predavanja in srečanja z umetniki. Na blogu bo vsemu sledil gledališki režiser in pesnik Jure Novak, ki želi predstaviti, kako živi tak festival, kakršen je Exodos.

Festival bo 25. aprila v Slovenskem mladinskem gledališču sklenila predstava Etchellsove skupine Forced Entertainment Jutrišnji žuri.