V predstavi Popolni tujci igrajo Tomo Tomšič, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Ana Urbanc in Matevž Biber. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor
V predstavi Popolni tujci igrajo Tomo Tomšič, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Ana Urbanc in Matevž Biber. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor
Italijanski film Popolni tujci je bil na ogled tudi v slovenskih kinematografih. Foto: Kolosej
Italijanski film Popolni tujci je bil na ogled tudi v slovenskih kinematografih. Foto: Kolosej

Zgodba večkrat nagrajenega italijanskega filma Perfetti sconosciuti (slov. Popolni tujci), ki ga je posnel Paolo Genovese, bo drevi prvič zaživela na slovenskem odru. Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo namreč premierno uprizorila to komično dramo, ki govori o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone.

Ko večer ubere nenačrtovano pot
V Popolnih tujcih smo priča druženju štirih dolgoletnih prijateljev in njihovih najdražjih, katerih pogovor se od duhovitih zbadljivk, simpatičnih šal in aktualnih pogovorov o družinskih in intimnih zadevah prevesi v odkrivanje skrivnosti, ki jih skrivajo njihovi mobilni telefoni.

Prvo slovensko uprizoritev po motivih filma iz leta 2016 je zrežirala mlada hrvaška režiserka Tamara Damjanović. "Čutila sem, da v italijanski različici izvorni material ponuja šarmantno zgodbo, ki je sama po sebi zelo dosledna in stabilna, a ima za moj okus potencial na ostrejši način spregovoriti še o skrivni in temni plati človeške narave, kajti na koncu lahko v človeški duši najdemo številne temačnosti," je pred premiero povedala Damjanovićeva.

V gosteh pri Adamu in Evi
"Skrivnosti in prepovedano nas od nekdaj zanima," pa je dejala dramaturginja predstave Maja Borin. "Gostitelja sta poimenovana Adam in Eva in v njun raj pridejo njuni prijatelji. A kjer je raj, je po navadi tudi kača oziroma jabolko, v katerega je treba ugrizniti. V tem primeru je to jabolko telefon, ki ga Eva ponudi v smislu, ali si upamo ugrizniti vanj [...] Na koncu pridejo do enakega spoznanja. Adam in Eva ugotovita, da sta gola, in tako se tudi tu vsak lik razgali," je še dodala Borinova.

Zelo močna točka te predstave je dejstvo, da se ti ljudje borijo za svoje ljubezni, kar danes ni samoumevno. Ker, treba se je boriti za nekoga, ki ga imaš rad, tudi če dela kaj narobe.

igralec Tomo Tomšič

"Svet, v katerem živimo, je po eni strani privilegij, po drugi strani pa se mi zdi, da postajamo ujeti v neke kletke, neke svoje virtualne svetove," pa je prepričan igralec Matevž Biber. "Ta ležernost opazovanja sveta prek naših majhnih telefonov je iluzija, ki se je ne zavedamo. Ker svet ni samo to, kar je v teh majhnih škatlicah, ampak se tiče predvsem teh, ki so poleg nas," je nadaljeval igralec.

Za prevod iz italijanskega izvirnika je poskrbela Mojca Marič. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor
Za prevod iz italijanskega izvirnika je poskrbela Mojca Marič. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor

Raznovrstnost odtenkov varanja
Po besedah igralke Ane Urbanc so ena od pomembnih tem predstave raznovrstna varanja. "Ena vse bolj vidnih potreb človeštva je ta potreba po instant, hitrih zadovoljitvah. Čim hitreje dobiti občutek ugodja, pomembnosti, zmagoslavja, zadovoljitve, ljubezni, v bistvu pa vse skupaj malo pomeni in ni pristno, ostalo pa se nam ne zdi tako pomembno," je sklenila igralka.

V predstavi poleg Urbančeve in Biberja igrajo še Tomo Tomšič, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko in Nejc Ropret.

Prevajalka in lektorica Mojca Marič, scenograf Darjan Mihajlović Cerar, kostumografinja Marita Ćopo, avtor animacije Mihael Mahkovic, oblikovalec svetlobe Luka Matić, avtorica glasbe pa je Katarina Ranković.

Premiera predstave Popolni tujci bo drevi ob 20. uri v Stari dvorani SNG-ja Maribor.