"Pogrešali bomo njen nasmeh, toplino in odprtost," so ob slovesu od svoje sodelavke zapisali v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Foto: MMC / Miloš Ojdanić

Na odru gledališča je Irena Zubalič odigrala več kot 50 vlog, v zadnjem času so jo gledalci lahko videli v predstavah Groznovilca, Ostržek, Doktor Faust, Tik tak in Žogica Marogica, so zapisali na spletni strani "njenega" gledališča.

Ljubezen do gledališča premagala druge interese
Irena Zubalič je bila po rodu Tržačanka, kjer je bila sprva dijakinja slovenskega Znanstvenega liceja Franceta Prešerna, zatem je na tržaški filozofski fakulteti študirala filozofijo in psihologijo, nato pa se odločila za študij na ljubljanskem AGRFT-ju in po njem za prvi nastop v LGL-ju. Pozneje je dve sezoni igrala v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, a se zatem vrnila v LGL in svet lutk.

Angažirala se je tudi pri pedagoškem delu in dolga leta vodila delavnico izdelovanja lutk za najmlajše.

Odzvalo se je tudi Združenje dramskih umetnikov Slovenije, kjer so zapisali: "Pleši, Irena, za vse nas, ki smo ostali na tej strani plesišča in te imamo radi. Pogrešali te bomo. Tvoji kolegi in prijatelji iz ZDUS. Tvojima sinovoma in tvojim najbližjim izrekamo globoko sožalje."