Pravljično opero v štirih slikah Obuti maček je Cui na libreto Marine Stanislavnove Polj po istoimenski pravljici (Le Chat Botté) Charlesa Perraulta napisal leta 1913. Foto: Tiberiu Marta
Pravljično opero v štirih slikah Obuti maček je Cui na libreto Marine Stanislavnove Polj po istoimenski pravljici (Le Chat Botté) Charlesa Perraulta napisal leta 1913. Foto: Tiberiu Marta
Nova produkcija Opere SNG Maribor je namenjena najmlajšemu občinstvu, v starostni dobi od pet do deset let. Foto: Tiberiu Marta

Premiera pravljične opere Obuti maček (in vse predstave v tem tednu) zaradi bolezni v ansamblu odpadejo. Nadomestne termine bodo sporočili kasneje.


Predstava je nastala v režiji Marte Frelih, ki ob tem podpisuje tudi scenografijo, kostumografijo in koncept videa. Za dramaturgijo je poskrbel Benjamin Virc, za glasbeno podlago pa Robert Mraček.

Pravljično opero v štirih slikah je leta 1913 napisal Cesar Cui, avtor 15 oper, danes znan predvsem kot član ruske peterice. Kljub svojemu francosko-litovskemu rodu se je intenzivno ukvarjal z zgodovino ruske glasbe in njenim "nacionalnim" programom v času pozne romantike. Cui se je zlasti v poznejših letih, ko je postal dedek, posvečal tudi ustvarjanju za otroke in mladino.

Njegova verzija Obutega mačka je nastala na libreto Marine Stanislavnove Polj, ki ga je ta oblikovala na podlagi istoimenske pravljice Charlesa Perraulta. Mariborska predstava, ki je namenjena otrokom od petega do desetega leta, sicer izhaja iz revidirane različice iz leta 1961, ki vsebuje poleg slogovnih elementov posodobljene prepesnitve tudi nekoliko več dialogov in odrskih posegov naslovnega mačjega junaka.

Čudežni mačkon kot edina dediščina
Maček s številnimi sposobnostmi je edina dediščina, ki ostane najmlajšemu mlinarjevemu sinu Jeanu po očetovi smrti. Z zvijačnostjo uspe naslovnemu junaku pretentati pohlepnega ljudožerca in tako mlademu Jeanu prinese nepričakovano življenjsko srečo, saj se kot novopečeni markiz Carabas in dedič ljudožerčevega gradu lahko poroči z lepo princeso.

V vlogi obutega mačka se bo predstavil mladi tenorist Klemen Torkar, v vlogi Jeana Dušan Topolovec, v predstavi pa nastopajo še Mihael Mikluš, Peter Izlakar, Sebastijan Čelofiga, Nina Dominko, Bogdan Stopar, Melanija Markovič, Mojca Potrč, Dada Kladenik, Tomaž Planinc, Gregor Mlakar, Martina Ledinek, Saša Fidler, Terezija Potočnik in Matjaž Vezonik.