Aladin je ena najuspešnejših broadwayskih predstav. Foto: EPA
Aladin je ena najuspešnejših broadwayskih predstav. Foto: EPA

Newyorška gledališča ob Times Squaru so ena najbolj obiskanih na svetu, med obiskovalci so tudi številni turisti, za katere je ogled katere izmed predstav vrhunec obiska velikega jabolka. Kljub temu pa podatki za lansko leto kažejo, da je Broadway obiskalo manj obiskovalcev: leta 2014 jih je bilo 13,13 milijona, lani pa 12,98 milijona. Skupno so s predstavami zaslužili 1,354 milijarde evrov oz. 8 milijonov dolarjev manj kot leto prej, poroča BBC.

Ustvarjalci pa si kljub temu manejo roke, saj se je leto končalo z več izjemno uspešnimi predstavami, med katerimi so prednjačile Aladin, Iluzionisti, Hamilton in Levji kralj. V zadnjem tednu lani je 20 izmed 38 produkcij prislužilo več kot milijon dolarjev, skupno pa je v blagajno priteklo dobrih 43 milijonov dolarjev.

Sicer je bila finančno najuspešnejša predstava Aladin, ki je v devetih predstavah prislužila rekordnih 2.398.110 dolarjev,

"Zelo smo zadovoljni s sezono, saj jo primerjamo z najuspešnejšo do zdaj (2014) in smo ji zelo blizu. Težko je doseči več, če ne bomo povečali števila gledališč," je dejala Charlotte St. Martin, predsednica Broadway League, ki združuje gledališča, in ob tem dodala, da manjše prihodke delno pripisujejo tudi krajšemu času prikaza predstav.