Med novejše sodi predstava Balkon Diega de Bree (na fotografiji), povabili pa so tudi goste iz Hrvaške: Montažstroj in Zagrebško gledališče mladih bosta uprizorila predstavo Kje pa je revolucija, raja?, po besedah Gorana Injaca ena najzanimivejših produkcij pretekle sezone v regiji. SMG bo namreč v prihodnji sezoni pripravil skupen abonma z gledališčem HNK na Reki. Foto: Peter Uhan
Med novejše sodi predstava Balkon Diega de Bree (na fotografiji), povabili pa so tudi goste iz Hrvaške: Montažstroj in Zagrebško gledališče mladih bosta uprizorila predstavo Kje pa je revolucija, raja?, po besedah Gorana Injaca ena najzanimivejših produkcij pretekle sezone v regiji. SMG bo namreč v prihodnji sezoni pripravil skupen abonma z gledališčem HNK na Reki. Foto: Peter Uhan
Po uspešni performativni raziskavi Jure Novak: Zato sem srečen, ki so jo dramaturginja Urška Brodar, igralka Katarina Stegnar in režiser Jure Novak v Gledališču Glej izvedli v letu 2011, so se v letu 2015 lotili drugega dela trilogije: Katarina po naročilu. Eden izmed principov njihovega sodelovanja je, da ne glede na osnovne gledališke poklice postopoma vsi nastopijo kot performerji. V drugem delu nastopata Katarina Stegnar in Jure Novak. Foto: Gledališče Glej
Readymade je avtorski projekt po motivih romana Novo mesto Mirana Jarca, ki je nastal v koprodukciji Anton Podbevšek Teatra in Gledališča Glej. Foto: Sunčan Stone

S premiero predstave Olge Kacjan Morje "o zunanjih in notranjih mejah, ki jih je treba preseči" v režiji hrvaške režiserke Natalije Manojlović se bo drevi v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) začel 9. festival Prelet, ki ga SMG že od leta 2012 pripravlja z gledališčem Glej. Festival bo do 29. maja predstavil redno produkcijo obeh gledališč, na ogled bo tudi nova koprodukcijska serija treh miniaturk. Predstave bodo spremljali pogovori z ustvarjalci in fotografska razstava.

Prelet je bil do nedavnega v prvi vrsti festival za zamudnike, ki je vseboval pregled iztekajoče se sezone obeh gledališč. Z letošnjo razširitvijo programa pa bo ponudil dodatne vsebine za obe vpleteni strani, je na predstavitvi povedal umetniški vodja Gleja Marko Bratuš. Tokratna izdaja festivala bo po napovedih organizatorjev vsebinsko nadgrajena, saj bo poleg redne produkcije ponudila tudi omenjeno premiero in novo koprodukcijo Trojka na temo meja. V seriji treh miniaturk bodo sodelovale mešane zasedbe igralcev, režiserjev in dramaturgov obeh gledališč skupaj s specialisti z gibalnega, vizualnega in glasbenega področja.

O mejah bodo spregovorili tudi na konferenci Trojka, na kateri bodo problematiko predstavili s psihološkega in sociološkega vidika ter z vidika teorije gledališča. Za omenjeno temo so se po besedah umetniškega vodje SMG-ja Gorana Injaca odločili, ker korespondira tako s programom festivala kot z družbeno-političnim trenutkom, ko pričakujemo odločitev sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško.

Med produkcijami SMG-ja bo še novejša predstava Balkon v režiji Diega de Bree, gosta iz Hrvaške Montažstroj in Zagrebško gledališče mladih pa bosta uprizorila predstavo Kje pa je revolucija, raja?. Glej bo med drugim prikazal povsem svežo produkcijo Katarina po naročilu in nedavno uprizorjeno koprodukcijo z Anton Podbevšek Teatrom Novo mesto - Readymade.

Pogovori po predstavah bodo tokrat zastavljeni nekoliko drugače. Z njimi želijo tako ustvarjalce kot gledalce soočiti z drugačno perspektivo gledanja, zato so se odločili za menjavo vlog. Ustvarjalci ene predstave si bodo ogledali predstavo ustvarjalcev druge predstave in bodo nastopali kot moderatorji za svojo predstavo, medtem ko bodo ustvarjalci druge predstave nastopali, kot da so v resnici ustvarili njihovo predstavo.

Pogovori bodo potekali v klubu Daktari, kje bo na ogled tudi razstava udeležencev delavnic gledališke fotografije, ki jih je v produkciji Gledališča Glej izvajal fotograf Sunčan Stone.