Tematika pogodbe s hudičem je navdihnila že veliko (odrskih) ustvarjalcev. Foto: EPA
Tematika pogodbe s hudičem je navdihnila že veliko (odrskih) ustvarjalcev. Foto: EPA
Preiera Fausta v Mariboru

Opera in balet SNG Maribor premierno uprizarja opero Faust v petih dejanjih, največji gledališki uspeh Charlesa Gounoda. Opera svojo priljubljenost dolguje predvsem spevnim arijam, recitativom, izdelanim z izredno izbranim čutom za melodično dikcijo francoskega jezika, pa tudi reminiscenčnim motivom, ki se pojavijo na več mestih. Med vrhunce opere sodijo tudi zborovski prizori, ki prispevajo k večji dinamiki opere. Zgodbo o pogodbi s hudičem pa najverjetneje že poznate.

Opero so pripravili dirigent Lorenzo Castriota Skanderbeg, režiser Alessio Pizzech, scenograf Michele Ricciarini, kostumografka Sandra von Trauttmansdorff, zborovodja Robert Mraček, koreograf Edward Clug, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak in koncertna mojstrica Vita Gregorc.

V mariborski predstavi v francoskem jeziku s slovenskimi nadnapisi nastopajo Janez Lotrič in Miro Solman v vlogi Fausta, Michele Bianchini in Ernesto Morillo kot Mefisto, Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt in Dragana Radaković kot Margareta, Valentin Enčev in Jože Vidic kot Valentin, Alfonz Kodrič in Marko Mandir kot Wagner, Irena Petkova in Rebeka Lokar kot Siebel ter Svetlana Čursina in Rebeka Lokar v vlogi Marte.

Preiera Fausta v Mariboru