Siegfried je tretja v nizu štirih del, ki tvorijo Nibelungov prstan. Foto: Natasha Razina
Siegfried je tretja v nizu štirih del, ki tvorijo Nibelungov prstan. Foto: Natasha Razina
Valerij Gergijev
Gergijev bo prejel slovensko odlikovanje. Foto: Valentin Baranovsky
Elvis Presley
Ob 40. obletnici smrti kralja rokenrola po vsem svetu v njegov spomin potekajo številni koncerti. Foto: Reuters

V obeh delih je Wagner oživil ideal enotnosti glasbe in drame, povzdignil pomen vizualne podobe odrske uprizoritve in režijo predstav, periodično glasbeno gradnjo pa zamenjal z glasbeno prozo. Deli skupaj z Renskim zlatom in Valkiro sestavljata tetralogijo Nibelungov prstan, ki velja za vrhunec Wagnerjevega opusa.

Mariinsko gledališče, ki od leta 1988 deluje pod taktirko dirigenta Valerija Gergijeva, je že stari znanec ljubljanskega festivala. Ob 200. obletnici rojstva velikega nemškega skladatelja je gledališče v Ljubljani leta 2013 gostovalo s prvima dvema deloma Nibelungovega prstana, zdaj pa bo navduševalo s preostalima dvema.

Po prizadevanju maestra Gergijeva so po več letih začeli v Mariinskem gledališču uprizarjati Wagnerjeva dela: leta 1997 so na oder postavili Parsifala, leta 1999 Lohengrina, leta 2003 pa celotno tetralogijo Nibelungov prstan.

Kariera maestra Gergijeva, enega najbolj karizmatičnih dirigentov današnjega časa, je vezana na najuglednejše orkestrske in operne institucije, kjer redno gostuje; 1995–2008 je bil šef dirigent Rotterdamske filharmonije in ostaja njen častni dirigent, v letih 2007–2015 je bil šef dirigent Londonskega simfoničnega orkestra, od jeseni 2015 vodi Münchenske filharmonike. Orkester bo nastopil tudi na sklepni četrtek, ko bo kot solist nastopil pianist Behzod Abduraimov, so sporočili iz Ljubljana Festivala.

Pahor bo odlikoval Gergijeva
Slovenski predsednik Borut Pahor bo Gergijevu v četrtek izročil srebrni red za zasluge za njegov prispevek k plemenitenju slovenskega kulturnega prostora z vrhunskimi glasbenimi doživetji.

V Križankah poklon Presleyju
V Križankah pa bo drevi poklon velikanu oz. kralju rokenrola Elvisu Presleyju, čigar 40. obletnico smrti zaznamujemo letos. Skupina Sam’s Fever in Big band RTV Slovenija z godali bodo izvedli največje uspešnice kralja rokenrola, kot so Love Me Tender, Always on My Mind, Suspicious Minds, Are You Lonesome Tonight, It’s Now or Never, Heartbreak Hotel, Blue Suede Shoes, My Way, I Can’t Stop Loving You, An American Trilogy idr. Slovenska skupina Sam’s Fever je bila leta 2012 ustanovljena prav zato, da bi v lastnih interpretacijah oživljala glasbo velikega Elvisa. V Nemčiji si je leta 2015 z zmago na tekmovanju v Bad Nauheimu prislužila naziv najboljšega cover banda Elvisa Presleyja v Evropi. Jazzva je vse bolj uveljavljena slovenska zasedba a cappella, ki prepeva širok nabor skladb najrazličnejših glasbenih zvrsti. Energični Big Band RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla bodo požlahtnili zvoki godal, večer pa bodo popestrili še plesalci svinga skupine Retronom.