Ralph Fiennes (1962), ki je znan kot pronicljiv interpret Shakespearovih del, je svoj režijski filmski prvenec posnel leta 2011, in sicer prav po Shakespearovem delu Koriolan, v filmu pa je tudi sam upodobil glavnega junaka. Foto: EPA
Ralph Fiennes (1962), ki je znan kot pronicljiv interpret Shakespearovih del, je svoj režijski filmski prvenec posnel leta 2011, in sicer prav po Shakespearovem delu Koriolan, v filmu pa je tudi sam upodobil glavnega junaka. Foto: EPA
Vanessa Redgrave in Ralph Fiennes
Fiennes trenutno ob Vanessi Redgrave nastopa v predstavi Rihard III. londonskega gledališča Almeida, ki jo bodo ob 400. obletnici Shakespearove smrti gostili tudi na Brionih v okviru letošnje sezone gledališča Ulysses. Foto: EPA

Fiennes trenutno ob Vanessi Redgrave nastopa v predstavi Rihard III. londonskega gledališča Almeida, ki jo bodo ob 400. obletnici Shakespearove smrti gostili tudi na Brionih v okviru letošnje sezone gledališča Ulysses. Bard je v svojem dramskem delu, ki je najverjetneje nastalo okoli leta 1592, kralja Riharda III. prikazal kot sadističnega in zvitega grbavca.

Smrt v zadnji večji bitki vojne vrtnic
Pravzaprav so Britanci lani, skoraj 530 let po tem, ko je Rihard III. padel na bojišču v bližini Leicestra, pokopali v tamkajšnji anglikanski cerkvi. Kralj, ki je vladal od leta 1483 do smrti leta 1485, je umrl, star 32 let, v zadnji večji bitki v t. i. vojni vrtnic. Po njegovi smrti je šla angleška krona iz rok dinastije Plantagenetov v roke Tudorjev. Predvsem tem gre zasluga, da se je v zgodovino zapisal kot negativec in končal med najbolj osovraženimi osebnostmi britanske zgodovine.

Vojna vrtnic je potekala med letoma 1455 in 1485, njena posledica pa je bila smrt številnih aristokratov in skoraj vseh princev obeh dinastij.

"Klasični Rihard"
Ralph Fiennes, ki velja za pronicljivega interpreta Shakespearovih del, je v nedavnem intervjuju za Reuters dejanja Riharda III. primerjal s potezami Michaela Gova, ki so sledile napovedi Davida Camerona, da bo zapustil premiersko mesto po odločitvi Britancev, da zapustijo EU.

Gove je do pred kratkim vodil pravosodno ministrstvo, bil pa je tudi eden izmed kandidatov za premierja. Pred kratkim je bil deležen kritik, da je izdal Borisa Johnsona, kolega iz vrst konservativcev. Gove je namreč umaknil svojo podporo nekdanjemu županu Londona v njegovih prizadevanjih, da bi postal britanski premier, in se nato sam zagrel za ta položaj, za katerega je prej trdil, da si ga ni nikoli želel. "Njegovo neskončno izjavljanje, da ni sposoben biti vodja - klasični Rihard," je dejal Fiennes.

Ko je glava enkrat odsekana ...
"Ne glede na strani politične ločnice boste videli, da ko je glava enkrat odsekana, nastopi vsesplošna zmešnjava - tako v Evropi kot tudi v obeh tukajšnjih političnih opcijah. In to je tisto, kar je [Shakespeare] zaslutil," pa je dejal Rupert Goold, umetniški vodja gledališča Almeida, ki je tudi režiral predstavo Rihard III. Predstavi je dodal pridih sodobnosti, saj se začne v letu 2012 z odkritjem kraljevih posmrtnih ostankov, določeno vlogo v njej pa imajo tudi prenosni telefoni.

Gledališče Almeida bo s predstavo Rihard III. v gosteh na Brionih 11., 12. in 13. avgusta.