Poleg Juana Vasleta bodo na sobotnem in nedeljskem večeru med drugim nastopili še solisti Jure Kušar, Andrej Debevec, Slavko Savinšek, Robert Vrčon, Ivan Arnšek, Dejan Vrbančič, Saša Čano, Branko Robinšak, Milena Morača, Rebeka Radovan, Mirjam Kalin in Marko Kobal. Foto: MMC RTV SLO
Poleg Juana Vasleta bodo na sobotnem in nedeljskem večeru med drugim nastopili še solisti Jure Kušar, Andrej Debevec, Slavko Savinšek, Robert Vrčon, Ivan Arnšek, Dejan Vrbančič, Saša Čano, Branko Robinšak, Milena Morača, Rebeka Radovan, Mirjam Kalin in Marko Kobal. Foto: MMC RTV SLO
SNG Opera in balet Ljubljana
Odprtje nacionalne operno-baletne hiše bo v znamenju umetniškega dogodka, v katerega so povezali odlomke iz oper Gorenjski slavček, Carmen, Slovo od mladosti in Aida ter iz baletov Otroci z roba resničnosti in Rajmonda. Foto: Bobo.
Opera
Kot pojasnjujejo v Operi, prenovljena hiša umetniškemu ansamblu omogoča, da spet delujejo v normalnih razmerah in so spet vsi pod eno streho. Foto: BoBo

Tako se je odprtja zaradi prenove šest let zaprte ljubljanske operno-baletne hiše v MMC-jevi klepetalnici veselil basbaritonist Juan Vasle. Obiskovalci bodo lahko prvič v prenovljeno stavbo vstopili v soboto, ko bodo dogodek proslavili z umetniškim večerom – prenos si bo mogoče ogledati tudi v neposrednem prenosu na TV Slovenija –, prostore pa so imeli priložnost že preizkusiti člani obeh ansamblov. "Preizkusili smo jo že, sicer samo na vajah, akustika je po prvih vtisih boljša, orkester in glasovi se bolje razumejo, je pa treba še počakati, kako bo, ko bodo ljudje v dvorani. Prvi vtis o akustiki je pozitiven," pojasnjuje operni pevec.

Celoten klepet lahko preberete tukaj.

"Stara hiša je bila polna romantike, operne tradicije," pravi Vasle. "Po njenih hodnikih so se nevidno sprehajali operni heroji, a je bila dotrajana in ni bila več ustrezna za normalno delovanje."
Ne predstavljam si življenja brez kulture
Kljub kriznim časom, v katerih se pogosto rado pozabi na kulturo, Juana Vasleta za prihodnost opere ne skrbi. "Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da je v Ljubljani zelo veliko zanimanja. Veliko ljudi nas je spraševalo, kdaj bomo v novi hiši. Otvoritveni koncert sezone v Slovenski filharmoniji in dve izvedbi Lisztove Maše v cerkvi na Viču in v ljubljanski stolnici so pritegnili veliko število poslušalcev, polno je bilo do zadnjega kotička," pravi in obenem poudarja, da sodi kultura med pomembnejše dejavnike v družbi, zato je vlaganje v kulturo dobra naložba. "Ne predstavljam si življenja brez kulture."

Zaradi te bo brez obžalovanja zamudil težko pričakovani nogometni dogodek sobote El Clasico, za katerega napoveduje, da bo šlo na nož, saj meni, da je ponovno odprtje opere za Slovenijo veliki kulturni dogodek.

Na odprtju v vlogi Ramfisa
Na slovesnosti od odprtju prenovljene stavbe bo Vasle nastopil kot Ramfis v velikem finalu iz 2. dejanja Verdijeve opere Aida. Vlogo je pel kmalu po prihodu v ljubljansko Opero, v času, ko so bile predstave v Cankarjevem domu. "Čeprav bomo v soboto predstavili veliki finale, se mi zdi vloga za vsakega basista lep izziv. V soboto bo pa še posebej lepo, ker ga bom odpel ob vrnitvi domov."