Kaj vse zna roka, se sprašujeta duhca znamenitega kiparja Rodina in nič manj slavnega pesnika Rilkeja. Foto: Urška Boljkovac
Kaj vse zna roka, se sprašujeta duhca znamenitega kiparja Rodina in nič manj slavnega pesnika Rilkeja. Foto: Urška Boljkovac
Roke
Predstava je namenjena otrokom od 4. leta starosti, ustvarjalci pa so prepričana, da bo nagovorila tud odrasle obiskovalce gledališča. Foto: Urška Boljkovac

Kipar in Pesnik, zamišljena po zgledu Rodina in Rilkeja, sta tista, ki v predstavi raziskujeta, kaj vse zna roka. Oba sta duhca s še vedno živo željo po ustvarjanju. Zato želita, da bi se lahko še enkrat rodila, a sto let mrtva umetnika morata najprej rešiti uganko, kaj je največja skrivnost rok. Po dolgem iskanju odgovora nato vendarle odkrijeta, da odgovor leži v nežnosti rok in njihovi sposobnosti objemanja.

Tudi o tem, kaj vse so že ustvarile roke
"Brez nog težko kam prideš peš, brez rok pa ne bi bile zgrajene civilizacije, nič ne bi bilo narejenega, ne bi bilo ne avtomobilov ne oblek, težko bi se oblekli, očala bi težje dali na nos ... Že zdavnaj so ugotovili, da je roka orodje vseh orodij, zato so ji pomembno vrednost dajali številni veliki misleci vseh časov,"
je o predstavi dejal Miha Nemec, ki je prevzel tudi režijo. Kot pojasnjuje, želijo s predstavo na malo drugačen način približati otrokom ta zelo pomemben del človeškega telesa. "V njej izpostavimo, kaj vse bodo otroci z rokami v prihodnosti lahko storili in kaj so že pred njihovim prihodom na svet ustvarile številne roke."

V predstavi igrata Teo Collori in Maja Nemec, premična scena in kostumografija sta delo Niki Bonetti in Anamarija Cej, avtor glasbe je Collori, lektor Srečko Fišer, oblikovalec svetlobe pa Samo Oblokar.

Predstava je po besedah umetniške vodje novogoriškega gledališča Martine Mrhar nastala nenačrtovano. Kulturno društvo Teater na konfini je za projekt pridobilo podporo Mestne občine Nova Gorica in ko se je sredi sezone našel prostor in čas v dinamiki odigravanja premier in predstav, so bili v gledališču ponudbe za realizacijo koprodukcijskega projekta zelo veseli.