Jevgenij Nikitin pravi, da je tetovaža svastike napaka iz mladosti, ki jo obžaluje. Foto: EPA
Jevgenij Nikitin pravi, da je tetovaža svastike napaka iz mladosti, ki jo obžaluje. Foto: EPA

Tetovaže so napaka iz mladosti, pravi pevec, ki bi moral prvič nastopiti v glavni vlogi opere na festivalu, ki celoten program posveča delom Richarda Wagnerja in je že tako previden do stališč o nacistični preteklosti. Wagnerjeva snaha Winifred Wagner, ki je festival vodila med nacistično oblastjo, ni skrivala strastne naklonjenosti Adolfu Hitlerju. Skrivnost niso niti Wagnerjevi protisemitski zapisi in firer sam je bil velik in reden gost festivala.
Nikitin je po poročanju BBC-ja pojasnil, da se ni zavedal razsežnosti žalitve, ki jo povzročajo ti simboli, zlasti v Bayreuthu in v okviru njegove zgodovine. "Tetovirati sem se dal v mladosti. To je bila velika napaka in želim si, da je ne bi storil," še dodaja ruski baritonist.
Mediji so na tetovažo postali pozorni po portretu 38-letnega Nikitina na nemški televiziji ZDF, v katerem je ta povedal, da so bili takšni znaki del subkulture, v kateri je deloval. Kot so zapisali na strani festivala, se je operni pevec odločil za odstop, potem ko so mu prireditelji predstavili, zakaj je tetovaža sporna.
136 let od prve izvedbe festivala
Uprizoritev Letečega Holandca bo festival v Bayreuthu odprla v sredo. Na vstopnice za najprestižnejši festival Wagnerjeve glasbe, ki ga prirejajo od leta 1876 (v prvih letih je bil sicer večkrat prekinjen zaradi finančnih težav, prav tako ga niso prirejali med obema svetovnima vojnama in po njiju), je treba čakati tudi do sedem let. Skoraj 60 let po tem, ko je festival gostoval v Liceu v Barceloni, se septembra ponovno odpravlja v Katalonijo, kjer bo gostoval z operami Leteči Holandec, Lohengrin ter Tristan in Izolda.