Uprizoritev Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića je svetovno premiero doživela na Dunajskih slavnostnih tednih. Poleg SMG-ja so koproducenti še Dunajski slavnostni tedni, berlinsko gledališče HAU Hebbel am Ufer, festivala Kunstfest Weimar in Zürcher Theater Spektakel ter Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca z Reke. Foto: Dražen Šokčević
Uprizoritev Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića je svetovno premiero doživela na Dunajskih slavnostnih tednih. Poleg SMG-ja so koproducenti še Dunajski slavnostni tedni, berlinsko gledališče HAU Hebbel am Ufer, festivala Kunstfest Weimar in Zürcher Theater Spektakel ter Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca z Reke. Foto: Dražen Šokčević
false
Film Idioti Larsa von Trierja iz leta 1998 spremlja skupino ljudi, ki se zbere v hiši v predmestju Köbenhavna z namenom podreti vse omejitve in izraziti "notranjega idiota". Nina Rajić Kranjac se bo uprizoritve lotila predvsem skozi iztočnico von Trierjevega pristopa destrukcije filmske konvencije. Foto: EPA
false
Brata Coen sta leta 1996 ustvarila kultni film Fargo. V zadnjih treh letih nastaja tudi istoimenska televizijska serija. Pograjc bo Fargo prenesel v gledališče, a kot pravi, bo predvsem ohranil določene like in človeku neprijazne življenjske okoliščine iz Farga, sicer pa si želi narediti predstavo o 170 Slovencih, ki so umrli v letalski nesreči na Irskem. Foto: EPA
Goran Injac, umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča in Tibor Mihelič Syed, direktor Slovenskega mladinskega gledališča
Umetniški vodja Goran Injac in direktor gledališča Tibor Mihelič Syed. Danes je v Evropi vse bolj v ospredju nihilizem, strah in negotovost. Skozi šest novih uprizoritev si želijo raziskovati, na kakšne načine se soočamo s to negotovostjo, od izolacije družbene skupine, prek iskanja grešnih kozlov do bolj militantnih gest. Foto: Luka Kaše/ SMG

Okvir 61. sezone Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) je zasnovan na kinematografiji. Sezono so poimenovali Sezona izbrisanih prizorov, saj je gledališče lahko medij, ki prizore in kadre, ki jih je film izbrisal, postavi na novo. Polovica predstav bo za iztočnico vzela filmski scenarij in ga kot takega uprizorila, nekateri filmi pa bodo predstavljali zgolj skelet novim odrskim zgodbam, je povedal direktor gledališča Tibor Mihelič Syed.

Soočanje s strahom in negotovostjo
Tematsko pa bodo z uprizoritvami nadaljevali lansko jubilejno sezono gledališča. Na začetku 60. sezone so se vrnili v čas razpada Jugoslavije (Kompleks Ristić Oliverja Frljića) in jo nato približali današnji Evropi negotove prihodnosti.

Danes so po besedah Mihelič Syeda v Evropi vse bolj v ospredju nihilizem, strah in negotovost. Skozi šest novih uprizoritev si želijo raziskovati, na kakšne načine se soočamo s to negotovostjo, od izolacije družbene skupine, prek iskanja grešnih kozlov do bolj militantnih gest.

Populizem ksenofobnega govora in ena roka preveč
Sezono bo 13. oktobra uvedla slovenska premiera mednarodne koprodukcije Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića, ki je nastala po naročilu berlinskega gledališča Hebbel am Ufer. Predstava je zaradi radikalnega gledališkega jezika, ki posnema populizem ksenofobnega političnega govora, v tujini povzročila precej polemik, je povedal umetniški vodja SMG-ja Goran Injac.

Pri izboru filmov kot iztočnic za predstavo je bilo po njegovih besedah ključno, da spregovorijo o današnjem času in družbi, v kateri živimo. Tudi v novi sezoni želijo v SMG-ju s predstavami odpreti polje diskurza, k čemur bodo pripomogle tudi debate ob uprizoritvah.

Kultni film Fargo bratov Cohen bo izziv za režiserja Matjaža Pograjca. V predstavi, ki ima trenutno delovni naslov Človeški faktor, bodo ohranjeni določeni liki in človeku neprijazne življenjske okoliščine iz Farga, sicer pa si Pograjc želi narediti predstavo o 170 Slovencih, ki so umrli v letalski nesreči na Irskem. "Vsa trupla so prepoznali, ena roka pa je bila preveč," je bil skrivnosten režiser.

V gledališču si želijo podpirati tudi mlade ustvarjalce, ki so šele na začetku svoje ustvarjalne poti. Letos so k sodelovanju povabili absolventa AGRFT-ja Žigo Divjaka, ki bo režiral predstavo Človek, ki je gledal svet, ter mlado nadarjeno režiserko Nino Rajić Kranjac, ki bo režirala gledališko različico Idiotov Larsa von Trierja.

Mladi in tuji: od Larsa von Trierja do Hitchcocka in "avtsajderja" Fassbinderja
Divjak je povedal, da bo v avtorskem režijskem projektu Človek, ki je gledal svet o političnih temah skušal spregovoriti na poetičen način. Predstava bo osredotočena na to, kako vzdušje na svetu, ki ga zaznamuje strah, vpliva na intimo posameznikov in njihov vsakdan. Nina Rajić Kranjac pa je razkrila, da bo iztočnica za nastajanje predstave Idioti prav sam von Trier oziroma njegov pristop "destrukcije filma kot konvencije".

Prav tako kot mladim SMG vrata odpira tujim ustvarjalcem. Z zapuščino mojstra suspenza Alfreda Hitchcocka se bo v predstavi Hitchcock spopadla poljska režiserka Weronika Szczawinska. V ospredje bo postavila teme strahu, izgradnje sodobne identitete in domišljije. Privlači jo tudi estetika in eleganca Hitchcockovih filmov, ki nudi podlago za pogovor o čemer koli.

Sezono bo maja sklenila predstava Grešni kozel po filmu Rainerja Wernerja Fassbinderja v režiji v Sarajevu rojene Tanje Miletić Oručević. Predstava, v ospredju katere bo tujstvo, bo v prvi vrsti namenjena najstnikom, v SMG-ju pa poudarjajo njeno aktualnost. "Če je Fassbinder kaj bil, je bil avtsajder," so zapisali.

Sezono bodo poleg pogovorov dopolnjevali še drugi dogodki, ob uspešnem dogovoru tudi filmske projekcije. Že v petek nadaljujejo dogodke Creme brulee špecial, Klub SMG pa bo vabil na druženje po premierah in predstavah.