Za pogodbo sta se SNG in Gospodarsko razstavišče pogajala skoraj tričetrt leta. Foto: RTV SLO
Za pogodbo sta se SNG in Gospodarsko razstavišče pogajala skoraj tričetrt leta. Foto: RTV SLO
V hali B bo na voljo 826 sedežev.
Foto: SNG Opera in balet
Preurejena dvorana
Oder na Gospodarskem razstavišču bo večji, kot je zdajšnji v Operi. Foto: SNG Opera in balet
Don Kihot
Don Kihota si bo mogoče najprej ogledati kot opero, nato pa še kot balet. Foto: EPA
Podpis pogodbe
Na tiskovni konferenci so predstavili tudi program za december in februar. Foto: RTV SLO
Opera gostuje na Gospodarskem razstavišču

Direktor družbe Gospodarsko razstavišče Ante Madjar je ob podpisu pogodbe dejal, da je vesel, da lahko njihova družba na svoj način pomaga pri obnovi Opere. Ravnatelj SNG-ja Kristijan Ukmar pa je povedal, da v sredstvih, namenjenih obnovi, ni bilo denarja za izvajanje programa na nadomestni lokaciji, in ker Cankarjev dom ni našel prav dosti terminov, so morali iskati druge možnosti.

Približno 200 sedežev več kot v Operi
Na Gospodarskem razstavišču bodo operne in baletne predstave na sporedu v hali B, kjer bo na voljo 826 sedežev, kar je približno 200 več kot v Operi, je povedal tehnični koordinator projekta Matjaž Arčan. Razložil je, da je prostor razdeljen na polovici, od katerih je ena namenjena občinstvu, druga pa nastopajočim. Pri postavitvi odra je bila poseben izziv t. i. orkestrska luknja, kar so rešili tako, da so oder dvignili na višino poldrugega metra in s tem ustvarili umetno poglobljen prostor za orkester.

Zvočnost naj bi bila dobra
Tribune se začnejo na višini pol metra, kar omogoča dober pogled na oder že gledalcem v prvi vrsti, nato pa se tribune stopničasto dvigujejo po 25 centimetrov. Prostor je akustično dobro opremljen, je povedal Arčan in dodal, da so bile narejene simulacije akustike, ki lahko z 80-odstotno gotovostjo povedo, kakšen bo kočni rezultat. A dokončno bo zvočnost prizorišča znana šele, ko bo dvorana popolnoma urejena. Težave glede akustike so povzročala marmorna tla, ki zvok odbijajo, a so težavo rešili s preprogami, je pojasnil Arčan.

Manjka "gledališka" tehnična oprema
Oder na Gospodarskem razstavišču bo večji od tistega, na katerem so predstave do zdaj potekale v Operi, primanjkljaj novega prizorišča pa je pomanjkanje tehnične opreme, potrebne za izvedbo najzahtevnejših opernih in baletnih predstav. Temu se je z repertorarjem prilagodila tudi gostujoča umetniška ustanova, ki bo decembra na novi lokaciji uprizorila operne predstave La Traviata (7. in 9. decembra), Nabucco (14., 15. in 16. decembra) in La Boheme (20. in 22. december).

Don Kihot v posodobljeni različici
Posebej slovesno pa bo na novem prizorišču 22. februarja, ko bo na sporedu premiera baletne predstave Don Kihot v koreografiji Dinka Bogdanića na glasbo Ludwiga Minkusa. Don Kihota si bo januarja mogoče ogledati že kot opero, in prav zato je Don Kihota za novo premiero izbral tudi umetniški vodja Jaš Utrin. "Naj si operno občinstvo ogleda balet in baletno občinstvo opero po istem knjižnem delu, potem pa presodi, kaj mu je bolj všeč," je ob podpisu pogodbe dejal Utrin, ki vidi v gostovanju SNG-ja na prizorišču, ki do zdaj ni slovelo po pogostih kulturnih prireditvah, možnost pridobitve novega občinstva, ki sicer opernih predstav zaradi takih ali drugačnih razlogov ne obiskuje.

Utrin je tudi povedal, da bo balet, ki so ga v Ljubljani postavili že leta 1994, na odru predstavljen s posodobljeno kostumografijo, scenografijo in koreografijo, saj je umetniški ansambel zdaj na veliko višji kakovostni ravni, kot je bil pred 12 leti. Vodja Baleta pa je tudi namignil, da za sodelovanje pri predstavi potekajo pogovori z Bolšoj teatrom.

Konec decembra in januar za Cankarjev dom
Januarja predstav na Gospodarskem razstavišču ne bo, saj je to že tradicionalno mesec, ko Opera gostuje v Cankarjevem domu, s katerim pripravijo koprodukcijsko predstavo. V zadjih dveh letih sta bili to predstavi Renske nimfe in Zaljubljen v tri oranže, za letos pa pripravljajo opero Don Kihot. V Cankarjevem domu bo Opera gostovala tudi na tradicionalnem prednovoletnem tednu, ko si bo mogoče ogledati Hrestača, kot v Sloveniji še ni bil uprizorjen.

Vstopnice še vedno na Operini spletni strani
Gostovanje na novem prizorišču, na katerem bodo lahko potekale tudi skupne vaje ansambla, Opero stane približno toliko kot gostovanje v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, je povedal Ukmar. Dodal je, da si morajo s Cankarjevim domom dobiček od prodanih vstopnic deliti, na Gospodarskem razstavišču pa tovrstne delitve ne bo. Vstopnice za predstave je do začetka decembra mogoče kupiti v SNG-ju Opera in balet, od 1. decembra pa bodo na prodaj na blagajnah Gospodarskega razstavišča. Razdeljene bodo v štiri cenovne razrede, od tri do šest tisoč tolarjev. Vstopnice za vse predstave ljubljanske Opere in Baleta pa bo vedno mogoče dobiti tudi na spletni strani SNG-ja.

M. T.

Opera gostuje na Gospodarskem razstavišču