S plesno točko Gardenfound je Staša Tušar osvojila že veliko nagrad, med drugimi tudi  prvo nagrado za izjemno izvedbo v kategoriji od 16 do 27 let na 7. mednarodnem tekmovanju baleta in sodobnega plesa na Dunaju maja 2014. Foto: eurovoix.com
S plesno točko Gardenfound je Staša Tušar osvojila že veliko nagrad, med drugimi tudi prvo nagrado za izjemno izvedbo v kategoriji od 16 do 27 let na 7. mednarodnem tekmovanju baleta in sodobnega plesa na Dunaju maja 2014. Foto: eurovoix.com
Cameron McMillan
Cameron McMillan je neodvisni koreograf, plesalec, učitelj. V svoji karieri je bil solist v številnih priznanih plesnih skupinah, med drugim v avstralskem plesnem gledališču, sydneyjski plesni skupini in plesni skupini Bonachela. Kot koreograf in plesalec deluje tudi v komercialnem svetu glasbe in plesa. Foto: cameronmcmillan.com/Marton Perlaki
Eurovision Young Dancers
Evrovizijsko tekmovanje mladih plesalcev je mednarodna koprodukcija članic EBU (European Broadcasting Union) na področju klasičnega in modernega plesa. Foto: eurovoix.com

Tekmovanje je potekalo od 13. junija in se zaključilo v petek zvečer, na njem pa se je predstavilo 10 mladih evropskih plesalcev, starih od 16 do 21 let.

Stašo Tušar je na nacionalnem izboru, ki ga je v februarju organiziralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, izbrala žirija uglednih slovenskih baletnih in plesnih umetnikov. Za svojo skupinsko tekmovalno koreografsko postavitev jo je izbral tudi Cameron MacMillan, letošnji “glavni” koreograf tekmovanja.

Staša je dijakinja 3. letnika Gimnazije Bežigrad in 2. letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Prejela je že številna priznanja in najvišje nagrade. Koreografinja Stašine solo tekmovalne točke z naslovom Gardenfound je profesorica na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani Tanja Pavlič.

Tekmovanje kot promocija in spodbuda
Tokratno organizacijo tekmovanja je prevzela češka televizija ob sodelovanju članic Evropske radiodifuzne zveze (EBU) – tudi slovenske nacionalne televizije, za sodelovanje katere kot vodja delegacije skrbi urednica Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Danica Dolinar.

Evrovizijsko tekmovanje mladih plesalcev je mednarodna koprodukcija članic na področju klasičnega in modernega plesa, ki ga je EBU osnovala pred 30 leti kot partnerja Evrovizijskemu tekmovanju mladih glasbenikov. Velja za eno najbolj prestižnih plesno-baletnih tekmovanj na svetu, prireditev pa običajno poteka na odrih največjih evropskih gledališč – tokrat na odru Novega gledališča v Plznu.

Dosedanji slovenski predstavniki:

Stockholm (1993) Urša Vidmar
Lozana (1995) Damjan Mohorko
Gdansk (1997) Ana Klašnja
Lyon (1999) Ana Klašnja
London (2001) Eva Gašparič
Amsterdam (2003) Anže Škrube
Varšava (2005) Alena Medich
Oslo (2011) Petra Zupančič
Gdansk (2013) Patricija Crnkovič

Evrovizijsko tekmovanje je pomemben dogodek tako za mlade plesalce kot za promocijo plesne umetnosti prek javnih medijev, ki skrbijo za pomembnost kulturnih dogodkov. V zadnjih treh desetletjih je to tekmovanje spodbudilo najboljše mlade plesalce v Evropi, da pokažejo svoj potencial pred žirijo in milijoni televizijskih gledalcev.

V Plznu so se plesalci najprej pomerili s solo točkami, nato pa so – razdeljeni v dve skupini – tekmovali še v skupinskem plesu in na koncu v dvoboju za naziv Evrovizijski plesalec 2015.