Misty Copeland je postala prva temnopolta balerina v gledališču ABT. Foto: AP
Misty Copeland je postala prva temnopolta balerina v gledališču ABT. Foto: AP
Copelandova je spremenila pogled na temnopolte balerine in postala navdih številnih mladih deklet po svetu. Foto: Reuters
Za svoje dosežke je prejela številne pohvale in nagrade. Foto: Reuters

Ta status je dosegla pri Ameriškem baletnem gledališču (ABT) - gledališču s 75-letno tradicijo. Copelandova je v gledališču napredovala le šest dni po tem, ko je v New Yorku debitirala v vlogi Odette/Odile v predstavi Labodje jezero. Predstavi, ki še vedno velja za eno izmed najpomembnejših v karieri baletne plesalke.

Čustven nastop se je končal, ko so Coplandovo na odru pozdravile temnopolte balerine starejših generacij. V zadnjih letih je namreč 32-letnica postala izjemno popularna v Združenih državah Amerike in v popkulturi dosegla status, kot ga le redke baletne plesalke.

"Nismo imeli baletnega plesalca, ki bi na takšen način prodrl v popularno kulturo, od Mihaila Barišnikova," je dejala avtorica in nekdanja urednica revije Dance Magazine Wendy Perron. "Svetu baleta bo prinesla še več pozornosti in nanjo smo čakali že nekaj let," je sklenil Perron.

Copelandova se je pojavila na naslovnici revije Time kot ena izmed najvplivnejših ljudi v letu 2015. A njena ljubezen do umetnosti se ne konča pri baletu. Do zdaj je napisala knjigo za otroke in knjigo spominov Life in Motion: An Unlikely Ballerina. Okoli nje se je vrtel dokumentarni film, ki so ga predvajali na festivalu Tribeca Film Festival, prav tako pa je nastopila v videospotu Princea ter v spletnem oglasu za športna oblačila Under Armour.

Je vse prej kot klasična balerina, ki se drži varnega zavetja visoke kulture. Prav tako pa je Copelandova vse, kar klasična podoba o balerini ni: temnopolta, z oblinami in močnim značajem. "Veliko temnopoltih žensk je prišlo v moje življenje in mi pomagalo kazati pot," je dejala v enem izmed intervjujev za ABC News.

Težka pot mlade balerine
Pri desetih letih je bila edina temnopolta balerina na ABT-ju. Je ena izmed šestih otrok. Njena mama je bila samohranilka in se velikokrat soočala z vprašanjem, kako nahraniti vse. Copelandova je začela plesati s 13 leti - brez kakršnih koli štipendij ali denarnih pomoči je tlakovala svojo pot do zvezd. Pogosto pa so jo na poti še demotivirali. "Nisem kot večina deklet, ki me obkrožajo. Vedno sem bila preveč mišičasta in premajhna," je priznala Copelandova.

Potem ko je prejela cenjen naziv, se je še bolj zavedala, kaj je dosegla. "Moj največji strah je, da bo treba počakati vsaj še dve desetletji, preden bo kakšna temnopolta ženska prišla do položaja, kot ga imam trenutno v elitni baletni hiši," je dejala za CNN.

Navdih za nove generacije
Olimpijska gimnastična šampionka Nadia Comaneci je življenje baletne plesalke označila za zgodbo, v kateri je nekdo sledil svojim sanjam in se ni vdal. "Na ta način je vzor za vsa mlada dekleta. Ni pomembno, od kod ste, če vas žene strast, kot je Misty, ste lahko najboljši v tem, kar počnete," je sklenila romunska gimnastičarka, ki že leta živi v ZDA.

Copelandova je na baletne predstave privabila raznoliko občinstvo, ki jo je prišlo spodbujat. Občinstvo, ki drugače ne bi obiskalo baletnih predstav. Z več kot 500.000 sledilci na Instagramu in neštetih objavah v časopisih, jo približuje kultnemu statusu zvezde ameriške popularne kulture.

@henryleutwyler

A photo posted by Misty Copeland (@mistyonpointe) on May 8, 2015 at 6:40am PDT

@henryleutwyler

A photo posted by Misty Copeland (@mistyonpointe) on May 7, 2015 at 6:21am PDT