Carmina Burana govori o deklici, ki se spreminja v žensko, osebo, ki sama in svobodno odloča o sebi. 'To je nekaj, kar je zelo preprosto, a zelo aktualno, saj se vedno dogaja, ob predstavi razmišlja režiser Carlus Padrissa. Foto: EPA
Carmina Burana govori o deklici, ki se spreminja v žensko, osebo, ki sama in svobodno odloča o sebi. 'To je nekaj, kar je zelo preprosto, a zelo aktualno, saj se vedno dogaja, ob predstavi razmišlja režiser Carlus Padrissa. Foto: EPA
Carmina Burana
Uprizoritev, ki je navdušila že več kot 100.000 gledalcev po svetu, poleg globoko čustvene Orffove glasbe vsebuje pretresljive scene, posebne učinke in pomladne dišave. Foto: EPA
Carmina Burana
Scensko kantato je skupina na Kongresnem trgu izvedla ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije, Zbora Slovenske filharmonije, Zbora glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina in Komornega zbora Ave. Dirigiral je Josep Vicent, solisti so bili Amparo Navarro (sopran), Luca Espinosa (igralka), Jordi Domenech (kontratenor) in Antoni Marsol (bariton). Foto: EPA

Katalonska skupina je z nagovarjanjem različnih čutov obiskovalce popeljala v srednji vek. Uprizoritev, v kateri so čute gledalcev nagovarjali s posebnimi učinki, pretresljivimi scenami, pomladnimi dišavami in projekcijami naravnih elementov, je bila prvi vrhunec letošnjega festivala.

Uprizoritev, ki jo je režiral Carlus Padrissa, si je do zdaj ogledalo več kot 100.000 gledalcev. Na spektakelski predstavi v Ljubljani so se katalonski skupini pridružili člani Orkestra Slovenske filharmonije, Zbora Slovenske filharmonije, Zbora glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina in Komornega zbora Ave ter solisti. Dirigiral je Josep Vicent.

Posnetek današnje izvedbe Carmine Burane si boste lahko 12. julija ogledali na 2. programu TV Slovenija.


Predstava o spreminjanju posameznikov

Po besedah Padrisse, enega izmed šestih umetniških vodij gledališkega ansambla La Fura dels Bauls, je Carmina Burana, v kateri je nemški skladatelj uglasbil posvetna besedila iz 11. in 12. stoletja, ki večinoma v srednjeveški latinščini pripovedujejo o sreči, blaginji, minljivosti življenja, pomladi, užitkih in nevarnostih pitja, iger na srečo, požrešnosti in poželenja, predstava o transformaciji oziroma spreminjanju posameznikov. "To je Carmina Burana. Svežina, spektakel, zdravilo za to, da se ljudje počutimo bolje, zdravilo proti dolgčasu," še pravi režiser.

Skupina, ki v svojih spektakelskih dogodkih prepleta impresivno scenografijo, glasbo, svetlobne učinke, video, film, akrobatiko in ples, je predstavo spomladi izvedla v domači Barceloni in v Madridu. Kantato sestavlja 24 stavkov, v katerih nastopajo orkester, zbor in trije solisti. "Vse, kar sem napisal do zdaj, in kar ste, žal, natisnili, lahko daste v star papir! S Carmino Burano se začenjajo moja dela," je Carl Orff vzneseno pisal založniku po navdušujoči predstavitvi skladbe 8. junija 1937.

Eksplozivna in močna Orffova glasba temelji na bazičnih ritmih, povezanih z bitjem srca, kar je v vsakem izmed nas, zato je Carmina Burana, čeprav na latinska besedila, po režiserjevem mnenju razumljiva tako širokemu občinstvu: "Temelji na rezkih, ozkih zvokih, ki jih v šolah še danes uporabljajo kot Orffov instrumentarij." Kot pravi, govori predstava tudi o tem, da se nobena zamujena priložnost ne vrne.

Skupina La Fura dels Baus iz Barcelone je v Sloveniji gostovala leta 1990 s predstavo Tier Mon. Takrat je bila "v obdobju mladosti", zdaj so "v obdobju 50. let" in v skladu s spremembami, ki jih prinese življenje, tudi ustvarjajo gledališče danes, pravi Padrissa.

V Ljubljano prihaja tudi John Malkovich
Letošnji festival prinaša kar nekaj zvenečih imen, med drugim bosta v Ljubljano prišla mezzosopranistka Elina Garanča ter ameriški igralec, režiser in producent John Malkovich, ki se bo kot poseben gost na koncertu pridružil ansamblu Solisti Aquilani. Napovedujejo koncert Sanktpeterburške filharmonije, ki bo pod taktirko šefa dirigenta in umetniškega vodje Jurija Temirkanova izvedel skladbe velikih ruskih mojstrov, orkester Marijinskega gledališča pa bo pod vodstvom slovitega Valerija Gergijeva sklenil letošnji festival.

Od slovenskih izvajalcev bo festival med drugim gostil Tomaža Domicelja in tradicionalni koncert Vlada Kreslina z gosti. Še pred uradnim začetkom festivala pa je festivalsko dogajanje vpeljala uprizoritev muzikala Vesna.

Carmina burana odprla Ljubljana festival
Carmina burana odprla Ljubljana festival