Oder
(3)
Carmina Slovenica
Carmina Slovenica je prejela že več nagrad, posebno mesto med njimi zavzema odlikovanje srebrni red za zasluge, ki ga je Carmini Slovenici lansko pomlad izročil predsednik republike Slovenije Borut Pahor za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski in mednarodni kulturi na področju glasbene umetnosti v 50 letih delovanja. Foto: Dorian Šilec Petek

Toksični psalmi vodijo Carmino Slovenico tudi v Francijo

Po gostovanju v Rotterdamu
31. julij 2016 ob 17:00
Maribor - MMC RTV SLO, STA

"Glede na trenutna dogajanja predstava ne bi mogla biti bolj aktualna in se zdi kot odmev današnjih stisk," so zapisali pri Carmini Slovenici pred gostovanjem na festivalu Choralies v francoskem kraju Vaison-la-Romaine.

Toksični psalmi prinašajo namreč sliko brutalnosti človeka, ki je pripravljen za slavo svojih psalmov tudi ubijati. So odprt zbir prizorov z drzno sopostavitvijo glasbe in besedil od srednjega veka do danes. Toksični psalmi so odsev naših današnjih duhovnih stisk.

Napet strupen dramaturški lok dogajanja
Psalmi metaforično pomenijo napet strupen lok, na katerega igramo "v gloriji", da nekaj "umaknemo". Napeti psalmi, ki se bodo vsak čas sprožili. Središče projekta je ideja, da se vsakdo in vse, kar ustvari človek, lahko obrne proti človeku samemu, če to uporablja brez spoštovanja do življenja.

Tako bo vokalno gledališče Carmina Slovenica letošnjo sezono sklenilo s še enim mednarodnim gostovanjem, kjer bodo med drugim nastopili s projektom Toksični psalmi. Po uspešnem gostovanju v Rotterdamu konec maja se bo zbor na začetku avgusta odzval povabilu festivala Choralies v Vaison-la-Romaine v Franciji, kjer bo nastopil prihodnji teden.

Invokacija in Ženska eleganca po francosko
Ob zvezdniških zasedbah, kot sta The Swingles in Rajaton, se bo Carmina Slovenica na festivalu Choralies predstavila tudi z a cappela koncerti Invokacije in novim programom Ženska eleganca po francosko.

Glasbeno-gledališki projekt Karmine Šilec Toksični psalmi, ki je bil premierno izveden lani v New Yorku, je na festivalu v Provansi na sporedu v četrtek. Carmina Slovenica bo nastopila v rimskem avditoriju pred 5.000 gledalci, so sporočili iz zbora.

Mariborsko vokalno gledališče Carmina Slovenica in njegova umetniška vodja sta si prepoznavnost tako doma kot v tujini zagotovila z združevanjem glasbe oziroma zborovskega petja, odrskega giba in drugih odrskih elementov v tematsko zaokroženih programih.

Gostovanje Carmine Slovenice v Franciji bo trajalo od 1. do 11. avgusta.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
bass0
# 01.08.2016 ob 09:29
Toj toj!
avreli
# 31.07.2016 ob 21:43
*** S U P E R !!
avreli
# 31.07.2016 ob 21:41
odlično
Kazalo