Festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa že od leta 1975 skrbi za razvoj slovenske sodobne plesne umetnosti. Letos bo na festivalu predstavljenih 57 plesnih miniatur in pet plesnih predstav, ki so jih pripravili najboljši mladi plesalci. Te je na šestih regionalnih revijah plesnih skupin izbrala selektorica, plesalka in koreografinja Nataša Tovirac. Foto: Nada Žgank
Festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa že od leta 1975 skrbi za razvoj slovenske sodobne plesne umetnosti. Letos bo na festivalu predstavljenih 57 plesnih miniatur in pet plesnih predstav, ki so jih pripravili najboljši mladi plesalci. Te je na šestih regionalnih revijah plesnih skupin izbrala selektorica, plesalka in koreografinja Nataša Tovirac. Foto: Nada Žgank
Na prvem večeru bo JSKD podelil priznanja za področje sodobnega plesa, listino Mete Vidmar, ki jo letos prejme mlada plesalka in koreografinja Urša Rupnik. Foto: Arhiv JSKD
V spremljevalnem programu festivala bo predstavljen študijski program TRIP, katerega namen je ustvariti prostor izmenjave mnenj, učenja in ustvarjanja, na Plesni bolhi bo mogoče podariti, prodati, kupiti ali izmenjati vse, kar je povezano s plesom, v improviziranih dogodkih se bodo plesalci soočali z glasbniki. Foto: Arhiv JSKD

Festival Živa, ki z imenom nakazuje svoj poklon Živi Kraigher, znani pedagoginji, koreografinji in dolgoletni voditeljici Oddelka za izrazni ples na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana, že od leta 1975 skrbi za razvoj slovenske sodobne plesne umetnosti. Organizira ga Javni sklad za kulturne dejavnosti RS (JSKD).
Letos bo na festivalu predstavljenih 57 plesnih miniatur in pet plesnih predstav, ki so jih pripravili najboljši mladi plesalci. Te je na šestih regionalnih revijah plesnih skupin izbrala selektorica, plesalka in koreografinja Nataša Tovirac.

Priznanje JSKD-ja gre letos Urši Rupnik
Festival Živa se bo začel drevi ob 19. uri s 14 plesnimi miniaturami pod skupnim imenom Vabilo in se nadaljeval z ogledom petih kratkih plesnih filmov. Po odprtju bo JSKD podelil priznanja za področje sodobnega plesa, listino Mete Vidmar, ki jo letos prejme mlada plesalka in koreografinja Urša Rupnik.
Plesne miniature so razdeljene po sklopih; v petek se bodo v Španskih borcih zvrstili trije sklopi miniatur: Upor popolnosti, Letim, letiš in Ženska, vsak sklop bo spremljal še odlomek plesne predstave.
Za zaključek miniatur dve plesni predstavi
Festival se bo končal v soboto, 23. 11., z zadnjim sklopom plesnega programa, ki se bo začel ob 16.00 in v katerem bodo plesalci predstavili plesne miniature na temo Izdih esence. Tem bosta sledili še dve plesni predstavi. Prihajajoč.Kmalu Nine Jan in Urše Sekirnik je ironični komentar na trenutno stanje umetniške scene, ki preizprašuje (ne)smisel umetniških praks, Z zvokom o plesu pa glasbeno-plesna uprizoritev, nastala na podlagi delavnice pod mentorstvom Tomaža Groma in Špele Trošt. V eksperimentu, ki ozavešča raznolike principe ustvarjalnega procesa in spodbuja povezovanje različnih umetniških praks, so sodelovali dijaki Gimnazije Poljane.
Srečanja plesalcev in glasbenikov, izmenjave mnenj in plesni bolšjak
Tako petkov kot tudi sobotni večer se bosta obakrat sklenila z Neformo – improviziranim dogodkom, ki bo nudil čas in prostor (polje igre) za soočenje mladih plesalcev in glasbenikov v svežih razmerjih, spontanih odzivih in nepredvidljivih situacijah.
V spremljevalnem programu festivala bo predstavljen študijski program TRIP, katerega namen je ustvariti prostor izmenjave mnenj, prostor za učenje in ustvarjanje, refleksije in napake, za srečanje teorije in prakse.
V preddverju Španskih borcev bo potekala tudi Plesna bolha, bolšjak, na katerem bo mogoče podariti, prodati, kupiti ali izmenjati plesne kostume, knjige o plesu, CD-je, plesne plakate in podobno. Prav tako bo ves čas festivala v Španskih borcih obratoval videokotiček, kjer bodo predvajani različni plesni filmi.