Poleg Nataše Matjašec Rošker nastopajo še Nika Rozman, Jurij Drevenšek, Davor Herga in Nejc Ropret. Foto: SNG Maribor/Damjan Švarc
Poleg Nataše Matjašec Rošker nastopajo še Nika Rozman, Jurij Drevenšek, Davor Herga in Nejc Ropret. Foto: SNG Maribor/Damjan Švarc
Nataša Matjašec Rošker
Nataša Matjašec Rošker se je po uspešnem in s številnimi nagradami ovenčanem avtorskem projektu Do tu sega gozd (2012) lotila projekta Hic sunt Leones - Tukaj so levi. Foto: SNG Maribor/Damjan Švarc

Iz gozda, ki ga tvorijo banke, korporacije in korupcija, se je Matjašec Roškerjeva z ekipo podala na nevarno območje - tako rekoč na mejo, kjer se najčisteje razkriva človeško krhko, lomljivo in izmuzljivo bistvo. Sam naslov Hic sunt Leones - Tukaj so levi tako v sebi skriva raziskovalni duh …

Avtorica projekta pravi, da jo je zanimalo, kako narediti "predstavo kot dotik, kot stik, kot pogled, dih … Predstavo, ki prezenco nadomesti z eksistenco. Ki se odpove velikim gestam, velikim 'lokom', velikim in predvsem aktualnim temam, ki si vzame čas. Čas za podaljšan čas, čas za čas. Čas za domišljijo, fantazijo, iluzijo, utopijo".

"Kaj pomeni en jastog?"
V uprizoritvi se v koordinatah med iskanjem sebe in sobivanja z drugimi giblje pet individuumov. Vprašanja, ki jih prinašajo prizori osame, ljubezni, telesne izčrpanosti, zamrznitve, združitve, prijateljskih pogovorov, mimogovorov, iskanj sebe in drugih, se združijo v eno samo preprosto zgodbo in dajo še preprostejši odgovor v vprašanju: "Kaj pomeni en jastog?"

Med igro in avtorskimi projekti
Nataša Matjašec Rošker je dramsko igro študirala na AGRFT-ju pri profesorjih Miletu Korunu in Matjažu Zupančiču ter diplomirala pri profesorjih Dušanu Jovanoviću in Štefaniji Drolc. Do leta 2007, ko je postala stalna članica ansambla Drame SNG-ja Maribor, je kot samostojna ustvarjalka, samozaposlena na področju kulture, delovala v poklicnih gledališčih in neodvisnih gledaliških skupinah Zavod projekt ATOL in E.P.I. center. Do danes je nastopila tudi v več celovečernih filmih.

Leta 2001 je z lastnimi sredstvi in po lastnem scenariju posnela dokumentarno-igrani film TIIGRA, leta 2004 pa je zrežirala še avtorski kratki film ODTIS. Leta 2012 je na oder postavila svoj prej omenjeni avtorski projekt Do tu sega gozd. Poleg več nagrad v preteklosti je lani prejela Borštnikovo nagrado za najboljšo igro za vlogo Hedde Gabler v uprizoritvi Hedda Gabler.

Poleg Matjašec Roškerjeve v predstavi Hic sunt Leones - Tukaj so levi nastopajo še Nika Rozman, Jurij Drevenšek, Davor Herga in Nejc Ropret. Za scenografijo je poskrbel Marko Japelj, za kostume Belinda Radulović, glasbo pa je zložil skladatelj Matija Krečič.

Premiera predstave Hic sunt Leones - Tukaj so levi bo drevi ob 20. uri na tribuni na odru Stare dvorane Drame SNG-ja Maribor.