V oddaji spregovorijo tudi najvidnejši igralci slovenskega gledališča, dobitniki Borštnikovega prstana, med drugim  Ivanka Mežan in Vlado Novak. Foto: BoBo
V oddaji spregovorijo tudi najvidnejši igralci slovenskega gledališča, dobitniki Borštnikovega prstana, med drugim Ivanka Mežan in Vlado Novak. Foto: BoBo
Borštnikovo srečanje
Umetnost igre bo v celoti posvečena 50-letnici Borštnikovega srečanja. O njegovih vzponih in padcih bodo spregovorili najvidnejši gledališki ustvarjalci. Foto: Bobo

Ob 50. jubileju, v katerega je letos vstopilo srečanje, je oddaja Umetnost igre v celoti Borštnikovo obarvana. Dolgoletna avtorica oddaje Marjana Ravnjak se je ozrla po zgodovini osrednjega slovenskega nacionalnega festivala, ki je bil nekoč srečanje vseh slovenskih poklicnih gledališč, danes pa je v evropskem prostoru prepoznaven festival tekmovalnega značaja in z avtonomnim selektorjem.


Oddajo Umetnost igre lahko ujamete drevi ob 23.05 na 1. programu Televizije Slovenija. Pripravila jo je Marjana Ravnjak, režirala pa Jasna Hribernik.

O vzponih in padcih festivala so pred kamero spregovorili njegovi najvidnejši soustvarjalci, od Alje Predan in Danila Roškerja do Toneta Partljiča, Blaža Lukana, Matjaža Kmecla, Dušana Jovanoviča, Matjaža Zupančiča, Jerneja Lorencija, Vinka Möderndorferja ter dobitnikov Borštnikovega prstana, med njimi Vlado Novak, Štefka Drolc in Peter Trnovšek.

Festival, ki se ozira v svet
Srečanje, ki je svojo pot začelo v času nekdanje jugoslovanske države, petdesetletnico pa dopolnjuje v samostojni državi, je bilo večkrat na razpotju državnih, mestnih ali individualnih interesov. Festival, ki ga je vselej spremljal boj za obstanek, ima od leta 2009 urejen formalno-pravni status, za njegovo uresničitev pa skrbi relativno samostojna organizacijska enota, ki deluje znotraj SNG-ja Maribor. Ambiciozna umetniška direktorica Alja Predan uresničuje to, za kar si je nekdanji predsednik Sveta Borštnikovega srečanja Rudi Šeligo v devetdesetih tako prizadeval - internacionalizacijo in odprtost v svet.

Več o zgodovini festivala in njegovih izzivih pa v nocojšnji oddaji, ki bo na sporedu ob 23.05 na 1. programu Televizije Slovenija. Vabljeni k ogledu.

Borštnikovo srečanje
Borštnikovo srečanje