Roman 1984 Georgea Orwella postaja z
Roman 1984 Georgea Orwella postaja z "alternativnimi dejstvi" predsednika Donalda Trumpa spet aktualen. Foto: Reuters
false
George Orwell je slovel kot pronicljiv politični in kulturni komentator ter strastni nasprotnik britanskega kolonializma. Foto: AP
false
Orwellovsko frazo "alternativna dejstva" je skovala Trumpova svetovalka Kellyanne Conway. Foto: Reuters

Predsednikovanje Donalda Trumpa je spodbudilo poplavo zanimanja za distopična dela, kot je roman 1984 Georgea Orwella. Britanska producentka Sonia Friedman in ameriški producent Scott Rudin tako upata, da bo imelo enak učinek tudi na broadwajskih odrih, saj pripravljata novo postavitev predstave po romanu 1984, je poročal spletni New York Times. Predstava bo na sporedu 22. junija, še navajajo.

Obnovljeno zanimanje za roman 1984 sovpada z napadi na medije in "lažne novice" (fake news), ki jih uperja 45. ameriški predsednik Trump, medtem ko je njegova svetovalka Kellyanne Conway skovala izrazito orwellovsko frazo "alternativna dejstva" (alternative facts), pa so zapisali pri spletnem Independentu.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je namreč po besedah Conwayeve glede števila udeležencev na inavguraciji predstavljal t. i. alternativna dejstva. Trumpova neutemeljena obtožba, da je bilo na volitvah oddanih na milijone nelegalnih glasov zoper njega, pa je še en takšen primer, so še poročali.

"Namerno agresivna predstava"
Odrsko priredbo romana sta ustvarila Robert Icke in Duncan Macmillan in je bila že večkrat uprizorjena v Veliki Britaniji. Uprizoritev na odru gledališča Playhouse na West Endu leta 2014 v Londonu je gledališki kritik The New York Timesa Ben Brantley označil za "namerno agresivno".

Na Broadwayu bo muzikal gostilo gledališče Hudson, glede na termin premiere pa bo uvrščen v sezono 2017/18, kar bo predstavi omogočilo potegovanje za gledališke nagrade tony prihodnje leto. Kdo bo v muzikalu nastopil, še ni znano.

Lažne novice in ministrstvo za resnico
Roman 1984 je izšel leta 1949 in poleg Živalske farme velja za Orwellovo najodmevnejše delo, v katerem je ostro kritiziral socialno bedo in rasno razlikovanje ter v satirično-vizionarskem slogu opozarjal na avtoritarne težnje v družbi. Roman 1984 je uvedel zasnovo vedno prisotnega Velikega brata, ki vlada svetu, vladavina je razdeljene na več ministrstev, za današnji čas lažnih novic pa je še posebej aktualno ministrstvo za resnico.

Orwell je zaslovel v poznih 40. letih preteklega stoletja z romani, dokumentarnimi zapisi, eseji in kritikami, ki jih je pisal od 30. let dalje. Sodi med najpomembnejše in najvplivnejše pisatelje 20. stoletja. Umrl je 21. januarja 1950 v Londonu.

Spomnimo, da so prav Trumpova orwellovska "alternativna dejstva" prinesla občutno povečanje zanimanja in prodaje distopičnega romana 1984, ki se je znašel celo na vrhu lestvice na Amazonu prodajanih knjig.