Predstavo Serenade so poimenovali tudi Simfonija v modrem. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana (Barbara Stupical)
Predstavo Serenade so poimenovali tudi Simfonija v modrem. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana (Barbara Stupical)
Enodejanka Tejrejzijeve dojke je prvo uprizoritev doživela že leta 1947. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana (Barbara Stupical)

V Operi so spet oživili balet Serenada na glasbo P. I. Čajkovskega in opero Tejrezijeve dojke F. Poulenca, najbolj obiskani predstavi iz preteklih sezon. Slovesnost so pred tem v Narodni galeriji s svojimi nastopi glasbeno in plesno obogatili domači solisti.

Bojana Nenadović Otrin je v Narodni galeriji uprizorila ples Umirajoči labod na glasbo Camille Saint Saëns in v koreografiji M. Fokina, Vlatka Oršanić je odpela arijo Leonore iz Trubadurja, tercet iz Nabucca pa sestavljajo Vlatka Oršanić, Eleonora Dobravec in Jure Kušar.

Opera tudi letos pripravlja več novosti, s katerimi bi radi pritegnili karseda širok izbor občinstva. Med premiere so na svoj spored uvrstili balet za otroke Kdo je najmočnejši na svetu (B. Martinů), Rossinijevo opero Turek v Italiji, balet Ljubezenske zgodbe, koprodukcijo Zaljubljen v tri oranže, Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva in Puccinijevo La Boheme.

Iz oči v oči z nastopajočimi
Ena od sprememb je rojstvo novega Kluba OperaBalet, ki bo združeval vse ljubitelje opere in baleta. Ta bo, med drugim, pred vsako premiero v Narodni galeriji za svoje člane organiziral srečanja z solisti, ki jih bo vodil Kristjan Ukmar.

Sožitje kulture in narave
Ob vprašanju nujne obnove Opere se je v zadnjem času pogosto izpostavilo tudi vprašanje rešitve zaščitene rdeče listne bukve, ki se bohoti ob dotrajani stavbi. Vodstvo Opere je neizogibno "žrtvovanje" drevesa lani omililo z akcijo "Posvojimo operno bukev". Ob začetku sezone bodo botrom sadik bukve, med katerimi sta tudi ljubljanska županja in ravnatelj ljubljanske Opere, tako podelili tudi priznanja za prispevek k ohranitvi naravne dediščine.