Delavnice bodo letos potekale v prostorih Plesnega Teatra Ljubljana ter dvoranah Baobab in Vitkar. Foto: VIBRA
Delavnice bodo letos potekale v prostorih Plesnega Teatra Ljubljana ter dvoranah Baobab in Vitkar. Foto: VIBRA
VIBRA 2013
"Skrbna izbira vrhunskih pedagogov in plesnih zvezd je zagotovilo kakovosti in razlog, zaradi katerega verjamemo, da bodo udeleženci do maksimuma izrazili svoje ustvarjalne potenciale na področju plesa," je izpostavila umetniška direktorica Vibre in ena izmed vodij delavnic Magdalena Reiter. Foto: VIBRA

Udeleženci bodo lahko sodelovali v intenzivnih delavnicah, ki so jim dodali še ustvarjalne delavnice za otroke in spremljevalni program. Delavnice so v nasprotju z lanskim letom razvrščene v več različnih težavnostnih stopenj in namenjene ljubiteljem, profesionalcem vseh starostnih skupin.

Delavnice s sedmih plesnih področij
Vsak posamezni plesni slog bodo predstavili najboljši plesni pedagogi na svojih področjih, delavnice pa se bodo posvečale naslednjim področjem: sodobni ples I in II, repertoar Akrama Khana, modern I in II, balet I in II, sodobni ples za začetnike, partnering v sodobnem plesu ter fit trio: pilates-franklin-joga.

Med pedagogi najdemo tako domače kot tuje strokovnjake: špansko plesalko, koreografinjo in pedagoginjo Eulalio Ayguade Farro, slovensko koreografinjo Kjaro Starič Wurst, avstrijskega plesalca Lukasa Zuschlaga, v Sloveniji živečo poljsko plesalko, pedagoginjo in koreografinjo Magdaleno Reiter, plesalko in koreografinjo Lejo Jurišić, koreografa in plesalca Dušana Teropšiča, psihologinjo in plesalko Katro Kodela ter otroško in mladinsko pedagoginjo Sašo Lončar, ki bo vodila otroške delavnice.

Možnost učenja repertoarja svetovne zvezde sodobnega plesa
Posebni presežek letošnje izdaje VIBRE je delavnica repertoarja svetovne zvezde sodobnega plesa Akrama Khana, predstave Vertical Road iz leta 2010, ki jo bo vodila Eulalia Ayguade Farro, dolgoletna sodelavka in plesalka Akram Khan Company.

Predstava Vertical Road iz leta 2010 je večkrat nagrajena predstava te svetovne zvezde sodobnega plesa. Na delavnici se bodo udeleženci srečali z materialom iz te predstave, poleg same koreografije bodo spoznali tudi metodo dela Akram Khan Company.

O plesu tudi v teoriji
Novost letošnje VIBRE so tudi brezplačne delavnice teorije in plesne analize, ki bodo potekale v sodelovanju s festivalom Mladi levi. Vodila jih bosta Andreja Kopač in Rok Vevar, teoretika in publicista, ki bosta na kratki delavnici na sodobni ples pogledala z različnih perspektiv ter predstavila preplet teorije in prakse plesne umetnosti. Tako si bodo v okviru Mladih levov delavničarji lahko ogledali dve izbrani predstavi in ju na delavnici analizirali.

Udeleženci delavnic bodo ob koncu prejeli VIBRA-certifikate, plesni teden pa se bo seveda končal s prireditvijo, na kateri bodo udeleženci pokazali pridobljeno znanje in veščine.