Predstava Naše nasilje in vaše nasilje prihaja na slovenske odre 13. oktobra. Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos
Predstava Naše nasilje in vaše nasilje prihaja na slovenske odre 13. oktobra. Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos
Naše nasilje in vaše nasilje
Predstava Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića je nastala v koprodukciji gledališča HAU Hebbel am Ufer, Slovenskega mladinskega gledališča, festivalov Wiener Festwochen, Kunstfest Weimar, Züricher Theater Spektakel in HNK Ivana pl. Zajca z Reke. Foto: Dražen Šokčević

Paradoksalno je, da je na te temeljne človekove pravice treba spomniti prav v kontekstu predstave, ki je ostra kritika evropskih političnih praks.

Naše nasilje in vaše nasilje
Predstavo je navdihnil roman Petra Weissa Estetika odpora. Foto: Wiener Festwochen/Alexi Pelekanos
Predstava Naše nasilje in vaše nasilje
V predstavi Naše nasilje in vaše nasilje Frljić opazuje Evropo, ki jo je presenetila begunska kriza. Foto: Wiener Festwochen/Alexi Pelekanos

Frljićeva najnovejša predstava Naše nasilje in vaše nasilje, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča, kjer bo premierno na ogled 13. oktobra, je na Festivalu novih dramaturgij v poljskem mestu Bydgoszcz gostovala konec septembra. Kot smo poročali, so po uprizoritvi nekateri člani tamkajšnje desno usmerjene vladajoče stranke PiS podali prijavo na policijo zaradi "žaljenja verskih čustev in poljskih nacionalnih simbolov". Regionalne oblasti pa so začele problematizirati upravičenost javnega financiranja festivala.


"Popreproščena in vulgarna kritika uprizoritve v medijih nima nič skupnega z njeno umetniško obliko in ne ustreza njenemu jeziku,"
so v izjavi za javnost zapisali v Teatru Hieronima Konieczke. "Pretiravanje v opisovanju prizorov, vzetih iz konteksta, ločenih od dramaturških sekvenc, v katere spadajo, brez upoštevanja njihove tonalitete, konvencije in forme, pa tudi tega, da med simbolno, metaforično in realno plastjo obstaja bistvena razlika, ni samo nemerodajno, temveč predstavlja tudi manipulacijo z javnim mnenjem. Njen cilj je izzivanje močnih družbenih emocij, netenje kulturne vojne, v kateri ne gre za kakovost in idejo, temveč za polarizacijo družbe." Kot še pišejo, so prav vztrajanje pri neresnični sliki predstave, iztrganih opisih, neumestnih trditvah vzrok, da je ta pretresljiva in večplastna uprizoritev v javnosti predstavljena na način, ki je povsem nasproten intenci in nameram njenega avtorja.

Občinstvo predstavo toplo sprejelo
Frljićevo predstavo, ki je nastala po navdihu romana Estetika odpora Petra Weissa, so opisali kot večplastno umetniško delo, "enega močnejših glasov proti nasilju in hinavščini tistih, ki se dvigajo v obrambo domnevnega dostojanstva naroda in vere, obenem pa brezkompromisno vivisekcijo evropskih elit". Iz gledališča sporočajo, da jo je festivalsko občinstvo sprejelo izjemno pozitivno, toplo, aplavz po predstavi pa je bil, natanko tako, kot si pomemben umetniški dogodek zasluži, dolg.

Predstavo Naše nasilje in vaše nasilje so premierno uprizorili 29. maja na Dunaju, zatem pa je že gostovala na najpomembnejših evropskih festivalih, med drugim Kunstfest Weimar in v HAU Hebbel am Ufer v Berlinu. Kmalu bo na ogled tudi v Sarajevu, na Reki, v Ljubljani, Subotici in Cluju.

Župan upravne regije Piotr Calbecki je po uprizoritvi na Poljskem napovedal, da bodo "zaradi izjemno nizke ravni festivala in privoljenja v žaljenje poljskega naroda, osnovnih človeških vrednot, zaradi prikazovanja verskega sovraštva in prezira do krščanstva" na njegov predlog na naslednji seji regionalnega sveta razpravljali o izključitvi Poljskega gledališča iz Bydgoszcza iz projekta financiranja kulture v regiji.

"Na umetniško svobodo ne nameravamo vplivati"
V Teatru Polski v Bydgoszczu so v odzivu zapisali, da spoštujejo pravico umetnikov do neodvisnih stališč in svobode govora in ne nameravajo vplivati na njihovo umetniško svobodo, ki jo zagotavlja tudi poljska ustava. Ob tem so opozorili, da takšno svobodo umetniškega ustvarjanja jamči tudi 19. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah. "Paradoksalno je, da je na te temeljne človekove pravice treba spomniti prav v kontekstu predstave, ki je ostra kritika evropskih političnih praks," so še zapisali. Kot so sporočili, bodo uporabili vse pravne ukrepe proti osebam in institucijam, ki ogrožajo dobrobit gledališča, Festivala novih dramaturgij ter institucij in avtorjev – gostov festivala, saj podoba v javnosti sloni na širjenju neresničnih, škodljivih in žaljivih vsebin ali informacij.

Festival, na katerem je letos sodelovalo enajst gledališč iz Poljske in tujine, med drugim iz Nemčije, Slovenije, Hrvaške, Švice, Češke, Grčije, je namenjen predvsem predstavljanju najnovejših smernic v poljski in svetovni dramaturgiji ter nove gledališke estetike.

Paradoksalno je, da je na te temeljne človekove pravice treba spomniti prav v kontekstu predstave, ki je ostra kritika evropskih političnih praks.