Utrinek z vaje za premierno predstavo letošnjega festivala. Foto: EPA
Utrinek z vaje za premierno predstavo letošnjega festivala. Foto: EPA

Novo postavitve zgodbe o večnem boju med dobrim in zlom podpisuje nemški režiser Uwe Eric Laufenberg, ki je že pred časom napovedal, da namerava v svoji postavitvi v ospredje postaviti religiozni vidik dela. Priprave na premiero so bile napete, saj je latvijski dirigent Andris Nelsons sodelovanje odpovedal, ne da bi navedel natančen razlog, namesto njega pa bo za taktirko prijel Hartmut Hänchen, ki je dobro znan po svojih interpretacijah Wagnerja.

V vlogi Parsifala bo nastopil izkušen wagnerjanski pevec, tenorist Klaus Florian Vogt.

Festivala se vsako leto udeleži nemška politična in družbena smetana, med njimi tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki pa je letos zaradi drugih obveznosti odpovedala udeležbo. Iz spoštovanja do petkovih žrtev napada v Münchnu bodo festival odprli brez rdeče preproge, bavarski ministrski predsednik Horst Seefoher pa ne bo imel tradicionalnega slovesnega sprejema.

Na festivalu bodo veljali poostreni varnostni ukrepi. Ob tem so se po poročanju DPA pojavila ugibanja, ali se za to niso odločili zaradi Laufenbergovega Parsifala kot kritike na račun islama. Režiser jih je odločno zavrnil: "Drugo dejanje bi lahko usmerili proti islamski miselnosti. Vendar to delo ne govori o islamu, temveč o krščanstvu."

Do konca leta bodo v okviru festivala na ogled ponovitve Večnega mornarja (Letečega Holandca), Tristana in Izolde ter tetralogije Nibelunški prstan z operami Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov.

Nov direktor, nov pridih
Letos je Wagnerjev festival dobil novega poslovnega direktorja Holgerja von Berga, ki je prepričan, da bo prireditvi, ki se je drži etiketa konservativnosti, treba dati nov pridih. "Nekaj bo treba spremeniti, vendar pa dobre stvari potrebujejo čas." Spremembe predvideva pri cenah vstopnic ali pri sporedu, a rešitev še nima. Enomesečni festival v mestu na severu Bavarske, na katerem se vsako leto zvrsti 30 predstav, je eden najpomembnejših kulturnih in družabnih dogodkov v Nemčiji.