Prenova naj bi stala 5,28 milijarde tolarjev. Foto: RTV SLO
Prenova naj bi stala 5,28 milijarde tolarjev. Foto: RTV SLO
SNG Opera in balet Ljubljana
Načrt za stavbo sta izdelala češka arhitekta Hrasky in Hruby. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana

Po besedah ravnatelja ljubljanske opernobaletne hiše Kristijana Ukmarja je projekt vreden 5,28 milijarde tolarjev, prenova te neorenesančne stavbe pa naj bi bila končana do konca leta 2008. Kot so povedali na ministrstvu za kulturo, bo za obnovo operne hiše, za katero sta konec 19. stoletja načrt izdelala češka arhitekta Hrasky in Hruby, letos porabljenih 154 milijonov tolarjev, ministrstvo pa je ta projekt uvrstilo na prednostni seznam letošnjih investicij.

Z novim odrom, prizidkom in avditorijem
V prenovo so vključeni nov prizidek, prenova odra in avditorija, potekala pa bo po načrtih arhitektov Jurija Kobeta in Marjana Zupanca, ki sta leta 1998 zmagala na javnem natečaju za celotno posodobitev ljubljanske Opere.

Prizidek bo stal na mestu Piccolijeve vile, v njem pa bodo prostori za kolektiv, ki se je do zdaj na predstave pripravljal v utesnjenih sobah ali kar na hodnikih. V novem prizidku bodo osrednji del, v katerem bodo veliki prostori, vadbene dvorane za orkester in generalke, dve baletni dvorani in dvorana za zbor ter stranski krili. V teh bodo garderobe za soliste, prostori za operni zbor in orkester ter preostale gledališke sodelavce, kot so garderoberji, maskerji in drugi.

Prenova predvideva tudi restavracijo
Prenovljen oder bo omogočal dvig opernega stolpa in poglobitev odra, načrt prenove avditorija pa zajema tudi prostor pod parterjem in vzpostavitev novih poglobljenih vhodov prek atrijev neposredno s Cankarjeve in Tomšičeve ulice. V osrednjem foaeju pod zemljo so zamišljeni še dnevna blagajna, prostor za novinarske konference in restavracija.