"Edina dramska predstava na festivalu nas je osupnila," je v utemeljitvi nagrade zapisala žirija. Foto: JSKD
"Marianne je zadnja vloga Tamare Avguštin na loškem odru, preden je bila sprejeta na AGRFT. V svoji vlogi je dosegla, da se ji čudimo, jo maramo, držimo pesti zanjo, da nam je zoprna. Skratka, polnokrvna vloga mlade igralke. Njena postava, njena hoja in njen govor so natančno izoblikovani in je izvrstna soigralka. Že samo s svojim prihodom ustvari atmosfero. S pomočjo duhovitega dialoga nas osvoji in nas do konca ne izpusti." Foto: JSKD
"Igralski ansambel KD Brce iz Gabrovice pri Komnu je izpričal neverjetno odrsko radoživost in igralski šarm. Pod vodstvom Sergeja Verča in Minu Kjuder so nas prepričali s skrbno pretehtanim in odmerjenim igralskim izrazom. To ni le priznanje za tako imenovano ansambelsko igro, ampak tudi priznanje prav vsakemu posamezniku v tej igralsko izenačeni in živahni uprizoritvi." Foto: JSKD

Zmagovalno predstavo je med sedmimi izbrala strokovna žirija; sestavljali so jo igralka in nosilka Borštnikovega prstana Jožica Avbelj ter igralca Vlado Novak in Ana Ruter. V treh festivalskih dneh so si skupaj s spremljevalnim delom srečanja ogledali deset predstav.

"Edina dramska predstava na festivalu nas je osupnila. Izvedba Loškega odra nas je od začetka do konca držala v popolni pozornosti. Psihološko zapletena tematika je bila zasnovana in odigrana natančno, razvidno in čisto. Igralski ansambel je ustvaril optimalni ritem predstave in ga dosledno držal. Uživali smo ob raznovrstnih igralskih podobah in njihovih usodah. Vsak igralec je impostiral svoj lik v celoto zgodbe na svojstven način. Nastala je uprizoritev, ki je s svojo kakovostjo postavila izziv sebi in prihodnji ljubiteljski gledališki ustvarjalnosti," je v svoji utemeljitvi zapisala žirija.

Igralsko so izstopali
Poleg tega so podelili še tri matičke za igro in dve posebni priznanji. Matičke za igro so prejeli Tamara Avguštin za vlogo Marianne v zmagovalni predstavi, Gregor Podričnik iz KD Slovenj Gradec, Studio A za vloge Maca, Isabel, Glorie in Žene v predstavi Ljubezenske in šaljive slike al fresco avtorja Joseja Luisa Alonsa de Santosa ter celotni ansambel gledališke skupine KD Brce iz Gabrovice pri Komnu za uprizoritev Češpe na figi avtorja Marjana Tomšiča.

Posebni priznanji sta dobila Sandra Pörš in Boštjan Lačen za vlogi gostilničarke Lidije in hišnika Gustija v uprizoritvi Tokrat res republika avtorja Aleša Nadaija v izvedbi gledališke skupine KUD Štefan Kovač Murska Sobota.

Iz gole ljubezni do gledališča
Linhartovo srečanje vsako leto predstavlja prerez dosežkov ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. Nanj se lahko prijavijo vse slovenske ljubiteljske gledališke skupine, ki delujejo v Sloveniji, v zamejstvu ali tujini. Selektor je bil Marko Bratuš. "Zelo sem presenečena nad pridnostjo, nad skupnostjo, ki jo znajo ljubiteljski gledališčniki ustvariti," je ob sklepu festivala komentirala predsednica žirije Jožica Avbelj. "Vesela sem, da je toliko prave ljubezni. To čutim. Z veseljem sem gledala predstave; zato mi srce bije močneje in hitreje in je veselo in bo zdaj igralo še z večjim veseljem."

Najboljša ljubiteljska predstava je nastala na Loškem odru
Najboljša ljubiteljska predstava je nastala na Loškem odru