Lani je Grumovo nagrado za najboljše dramsko besedilo prejel Matjaž Zupančič za dramo Shocking Shopping. Foto: BoBo
Lani je Grumovo nagrado za najboljše dramsko besedilo prejel Matjaž Zupančič za dramo Shocking Shopping. Foto: BoBo

Na razpis, ki ga vsako leto v okviru festivala razpisuje Prešernovo gledališče Kranj, je prispelo 39 besedil. Žirija je, skladno s pravilnikom, izločila pet besedil, ki so bila poslana že na razpis za 41. festival, v konkurenco za nagrado pa so vključili tri nominirana besedila preteklega leta. Kot namreč določa pravilnik, lahko avtor isti tekst pošlje le enkrat, nominirana besedila preteklega leta pa se samodejno upoštevajo tudi v naslednjem letu. Dobitnik nagrade bo znan 11. aprila na sklepni festivalski prireditvi, ko bodo podelili tudi Šeligovo nagrado in nagrado občinstva.
Peterico tekstov, ki jih je za najboljše prepoznala žirija v sestavi dramaturginja Diana Koloini (predsednica), režiser in dramaturg Alen Jelen, dramaturginja Martina Mrhar, igralka Vesna Pernarčič ter dramaturg Tomaž Toporišič, bodo predstavili v okviru Dneva nominirancev. Ta bo na festivalu potekal 6. in 7. aprila z branji odlomkov nominiranih besedil, ki jih bodo spremljali pogovori.
Kaj prinaša Teden slovenske drame?
Organizatorji so že pred časom objavili tudi mednarodni program Tedna slovenske drame, ki bo obsegal tri predstave, Nora Nora Evalda Flisarja v izvedbi Bosanskega narodnega gledališča Zenica, Vzemi me v roke Evalda Flisarja v izvedbi avstrijskega gledališča Theater im Keller ter Razred Matjaža Zupančiča v izvedbi ruskega Dramskega gledališča P. P. Eršova iz Tobolska.