Poslušamo
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 48 glasov Ocenite to novico!
Demolition Group
Planet starcev je nadaljevanje, ustvarjalna nadgradnja predhodnika, s katerim so se vrnili h koreninam, k bazičnemu, prvinskemu rockovskemu zvoku. Foto: Demolition Group

Dodaj v

Demolition Group: Planet starcev

Mladostno
6. junij 2011 ob 08:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Desetletje, ki je minilo od zadnje studijske izdaje Bič luč + upanje ni pustilo sledov časa na posavskih posebnežih alter rocka. Še več, zdi se celo, kot bi se v vmesnem obdobju nekoliko pomladili.

Dobesedno razumljeno se z novo ritem sekcijo tudi so, a to ni bistvo. Njihova mladostnost temelji na zagnanosti, čvrstosti, surovosti, energičnosti in moči glasbenega izraza, ki še bistveno bolj kot na pričujoči izdaji pride do izraza na koncertih.

Odkar so se Demolition Group leta 1986 zbrali na pogorišču Gastrbajtrsov, so ustvarili šest izvrstnih albumov, nastopali na pomembnih evropskih festivalih, v tujini izdajali plošče, sodelovali na številnih kompilacijah, ustvarjali glasbo za film in gledališče in navsezadnje, prenašali muhe estradne dive Helene Blagne pri snemanju skladbe Dež, pa kar koli si že mislite o tem sodelovanju. Na poti med legende so si že ustvarili kultni status, skratka, dosegli so domala vse, kar lahko pri nas doseže alternativna skupina, zato se lahko povsem neobremenjeno posvetijo svojemu konjičku.

Planet starcev je nadaljevanje, ustvarjalna nadgradnja predhodnika, s katerim so se vrnili h koreninam, k bazičnemu, prvinskemu rockovskemu zvoku. Skoraj docela so opustili eksperimentiranje z elektronskimi ritmi in studijska čarodejstva ter jih nadomestili s primarnimi (rockovskimi) instrumenti in vokalom. V skladu s pričakovanji niso ponudili ničesar radikalnega ali izrazito novega. To ni (več) njihovo poslanstvo, to je naloga prihajajočih generacij! Namesto tega so predstavili vso širino svojega ustvarjalnega in izvedbenega potenciala.

Od udarnega uvodnega Gospodarja do otožne, umirjene sklepne skladbe Ljubiva ta svet, znotraj značilne, homogene zvočne mavrice rocka, punka, džeza, funka in metala navdušujejo tako z nenadnimi energičnimi izbruhi kot z nadzorovanimi ritmičnimi prehodi, tako z nevrotično kaotičnimi pasažami kot s skladnimi instrumentalnimi medigrami. Seveda ni mogoče mimo izrazito svojstvene Goranove vokalne interpretacije osebno izpovedne, družbenokritične in ljubezenske lirike, ki je že davno tega postala zaščitni znak skupine.

Z albumom, ki so ga, saj ni res, pa je, izdali v samozaložbi, bodo Demolition Group navdušili zveste privržence, širše občinstvo pa se bo ob naključnim srečanjem s kakšno izmed skladb lahko znova čudila njihovi nekonvencionalnosti.

Ocena: 4; piše: Dušan Jesih

D. J.
Prijavi napako
Komentarji
prim00z
# 06.06.2011 ob 08:39
odličen album
Jasminelle
# 06.06.2011 ob 19:07
razturčina. skoraj že 5. hehe.
mufljuzar
# 06.06.2011 ob 13:02
omen 666
Poslušamo
link
Jóhann Jóhannsson: Englabörn & Variations
2
31. maj 2018 ob 18:33 Englabörn , ki je izšel leta 2001, je bil prva samostojna izdaja letos umrlega islandskega skladatelja Jóhanna Jóhannssona, ki se je v zadnjih letih proslavil predvsem kot avtor filmske glasbe, tudi ...
Več novic ...
Kazalo