Bobri se danes začenjajo s predstavo Slovenskega mladinskega gledališča Vsi junaki zbrani v režiji in koreografiji Branka Potočana, ki bo po nedeljski in ponedeljkovi predstavi vodil 15-minutno gibalno delavnico. Foto: Miha Fras
Bobri se danes začenjajo s predstavo Slovenskega mladinskega gledališča Vsi junaki zbrani v režiji in koreografiji Branka Potočana, ki bo po nedeljski in ponedeljkovi predstavi vodil 15-minutno gibalno delavnico. Foto: Miha Fras
Festival bo 8. februarja sklenila prireditev Podvodni etno orkestrion, na kateri se bo predstavil Matija Solce z mednarodno zasedbo glasbenikov in Teatrom Papelito.
Festival bo 8. februarja sklenila prireditev Podvodni etno orkestrion, na kateri se bo predstavil Matija Solce z mednarodno zasedbo glasbenikov in Teatrom Papelito. Foto: Spletna stran festivala

Letošnji festival je skoraj v vseh pogledih obsežnejši; uprizorili bodo skoraj deset predstav več kot lani, predvajali več filmov in ponudili skoraj 30 novih delavnic. Poleg tega je tudi vstopnic 1.000 več kot lani. Za prireditve je bilo na voljo skoraj 17.500 brezplačnih vstopnic, večino pa so jih razdelili že v prvih urah delitve. Vsega skupaj obsega program več kot 70 gledaliških predstav, skoraj 20 filmov in 140 delavnic.


Celoten program festivala Bobri najdete tukaj.

Letošnji Bober bo potepuh, ki bo raziskoval Ljubljano, ki je letos prevzela naziv Zelene prestolnice Evrope. Z njim bodo raziskovali in žige zbirali tudi otroci, ki bodo za pet žigov prejeli semena. Ker sledijo ekološko obarvani Bobri smernicam Zelene prestolnice Evrope, bo na to temo ubranih tudi več gledaliških predstav v izvedbi javnih zavodov, nevladnih organizacij in nacionalnih institucij, kot sta Cankarjev dom in ljubljanska Opera.

Med letošnjimi novostmi sta gostovanje tujih umetnikov iz Francije in Hrvaške ter priključitev mednarodnemu projektu Small size, v sklopu katerega se bo med 29. in 31. januarjem po številnih mestih po vsem svetu, od Helsinkov do Ciudada de Mexica, zvrstilo več dogodkov za najmlajše.

Filmski program je tudi letos v rokah Kinodvora in Slovenske kinoteke. V prvem bodo med drugim predvajali filme Drobižki, Deček in svet, Želvino osupljivo potovanje ter Pesem morja in Misija Arktika. V kinoteki pa bodo zavrteli sklope kratkih animiranih filmov iz niza Krtek in Čriček ter Medved Bojan.

S koncem festivala se vsebine selijo v knjige
Po besedah Slovenskega mladinskega gledališča Tiborja Miheliča Syeda želijo s festivalom kulturne umetnostne vzgoje poudariti, da z njim ne spodbujajo pasivnega spremljanja umetniških produkcij, zato ponujajo dodatne vsebine, ki omogočajo soustvarjanje otrok in razvijanje njihovega kritičnega razmišljanja. Poskrbeli bodo tudi, da bodo vsebine na voljo tudi pozneje, denimo v knjigah, po katerih bodo otroci lahko posegali tudi po koncu festivala. Opozarja še na vzgojo odraslih, saj zadnja leta opažajo, da se neprimerneje od otrok na prireditvah vedejo odrasli, ki med dogodkom pišejo sporočila, ne ploskajo in iz dvoran odhajajo predčasno.

Festival, ki ga letos soustvarja 74 producentov (proračun znaša 85.000 evrov), se bo sklenil 8. februarja v Kinu Šiška. Na prireditvi Podvodni etno orkestrion se bo otrokom predstavil Matija Solce z mednarodno zasedbo glasbenikov in Teatrom Papelito.