Razstava v Mestni galeriji sodi med obsežnejše prereze Gorenčevega ustvarjalnega opusa. Foto: Mestna galerija Ljubljana
Razstava v Mestni galeriji sodi med obsežnejše prereze Gorenčevega ustvarjalnega opusa. Foto: Mestna galerija Ljubljana

Tudi zato so postavitev, ki predstavlja Gorenčevo delo v časovnem razponu od leta 1979 do 2014, naslovili Kako slike prihajajo. Gre za naslov, ki se nanaša na umetnikovo zgodnejše ustvarjanje in čas samostojne razstave s prav takim naslovom v Galeriji ŠKUC leta 1982.
Bojan Gorenec je tudi nadaljnji potek ustvarjanja snoval na vprašanju vznika podobe. Obratu k tematizaciji figure in sistemov reprezentacije, kakršni so se zvrstili v slikarstvu novega veka, ter nato k refleksiji medijske posredovanosti sveta sledimo v njegovem slikarstvu na začetku devetdesetih let. Slikovno polje je postalo "prizorišče soočenja, prepletanja in dopolnjevanja različnih sistemov upodabljanja, sozvočje ali nasprotje več reprezentativnih možnosti podobe ter prostorskih zasnov". Gorenčevo slikarstvo zaznamuje vizualna kompleksnost podob, "bodisi kanoničnih umetnin preteklosti bodisi fragmentov vizualnosti v sodobnem, z ikoničnim obratom določenem svetu".


VODSTVA PO RAZSTAVI: - Četrtek, 19. februar, ob 17.00: Bojan Gorenec

- Četrtek, 19. marec 2015, ob 17.00: Tomislav Vignjević

- Četrtek, 26. marec 2015, ob 17.00: Mateja Podlesnik

O položaju slikarstva danes
Razstavo spremlja razstavni katalog s študijo dolgoletnega ocenjevalca umetnikovega dela Tomislava Vignjevića in z Gorenčevim teoretskim prispevkom o položaju slikarstva danes.
Bojan Gorenec - rodil se je leta 1956 – je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je od leta 1996 profesor za slikanje in risanje, bil pa je tudi dekan. Ukvarja se tudi z umetnostno teorijo in filozofijo umetnosti, njegov prispevek k fenomenološki teoriji vizualne percepcije in hkratno raziskovanje ter preverjanje perceptivnih procesov v lastni slikarski praksi so pomembno zaznamovali likovno produkcijo osemdesetih let 20. stoletja. Teoretski prispevek o položaju slikarstva danes je prispeval tudi za razstavni katalog, v katerem pa je osrednjo študijo ob postavitvi podpisal dolgoletni ocenjevalec umetnikovega dela Tomislav Vignjević.

Bojan Gorenec v Mestni galeriji Ljubljana
Bojan Gorenec v Mestni galeriji Ljubljana