Jakob Jež je ustvaril svojevrsten glasbeni jezik. Foto:
Jakob Jež je ustvaril svojevrsten glasbeni jezik. Foto:
Marij Kogoj
Jež je Kogojev opus pripravil za tisk.

Dokumentarna oddaja Odmevi pogledov Jakoba Ježa, ki je bila na sporedu TV Slovenija, je nastala v Uredništvu za resno glasbo in balet. Scenarij je napisal Amir Muratovič, ki se je podpisal tudi pod režijo in montažo.

Erazem Predjamski v kraški jami
Za leta 1928 rojenega Jakoba Ježa je značilen duhovit in samosvoj pogled na svet; to se zrcali tudi v glasbi, ki je odprta, polna presenečenj, včasih lirična, včasih humorna. Zanima ga oddaljena zgodovina in povod za skladbo najde v prvi slovensko zapisani besedi za ljubezen ali pa napiše zgodbo o Erazmu Predjamskem, ki jo je izvedla nenavadno sestavljena zasedba ob soju bakel v akustični kraški jami.

Strokovnjak za Marija Kogoja
Na skladatelja in glasbenega pedagoga Jakoba Ježa je usodno vplival Marij Kogoj. Jež je študiral njegovo zapuščino in več let za natis pripravljal drobce iz skladateljevega opusa. Tako je prišel tudi na Gradež pri Turjaku, kjer je Marij Kogoj preživel svoja odsotna zadnja leta. Spoprijateljil se je z domačini in si v idilični vasici postavil nov dom. Zato ni presenetljivo, da Ježeve skladbe nosijo naslove Gozdni odmevi, Pogled narave, Pogled zvezd ... In morda je tudi zaradi študija Kogoja za Ježa značilna vokalna glasba. Sam pravi, da eden izmed vzrokov tiči v soprogi Olgi, pevki, ki je lahko sproti preizkušala njegove zamisli. Jakob Jež je mojster slovenske zborovske glasbe, številne njegove skladbe za otroške zbore so že ponarodele.

Pred štiridesetimi leti je bil dejaven član skladateljske skupine Pro musica viva, ki je v slovenski prostor prinesla sodobno glasbo. Srečanja, na katerih so razpravljali o glasbi, skupaj študirali partiture in organizirali koncerte, so pred nekaj leti obudili in napisali skupinsko skladbo. Jež je bil leta 1970 nagrajenec Prešernovega sklada, leta 1991 pa je dobil Prešernovo nagrado.