Kot dopisnik, vojni fotograf in slikar je Dragoljub Pavlović v srbski vojski spremljal in pokrival vojne od leta 1912 do 1918. Foto: Ambasada Republike Srbije
Kot dopisnik, vojni fotograf in slikar je Dragoljub Pavlović v srbski vojski spremljal in pokrival vojne od leta 1912 do 1918. Foto: Ambasada Republike Srbije
Na srbski strani so se bojevali tudi slovenski prostovoljci, zato ima solunska fronta pomembno mesto tudi v kolektivnem spominu Slovenije. Foto: Ambasada Republike Srbije

Fotografije, ki jih je Dragoljub Pavlović posnel 1918, pa prikazujejo preboj fronte, zajetje bolgarskih častnikov in pohod od Velesa proti Skopju, ki mu je sledila osvoboditev Srbije in Črne gore.

V Muzeju novejše zgodovine so odprli razstavo Solunska fronta v objektivu vojaškega slikarja in fotografa Dragoljuba Pavlovića. Razstavo je ob 100. obletnici prve svetovne vojne odprla svetovalka predsednika Republike Srbije Jasmina Mitrović Marić, zbrane pa je nagovoril srbski veleposlanik v Sloveniji Aleksandar Radovanović.

Gostujočo razstavo Narodnega muzeja Valjevo iz Srbije bodo v Muzeju novejše zgodovine predstavili v sklopu razstav, ki zaznamujejo 100. obletnico prve svetovne vojne.

Celjani razstavo že videli
Serija fotografij solunske fronte v Pavlovićevem objektivu, ki je bila junija na ogled v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje, zajema fotografije vseh večjih vojaških operacij, med njimi tudi bitke na območju Gorničeva in zajetje Kajmakčalana septembra 1916 ter spopad v pristanišču Črne reke in osvoboditev Bitole novembra 1916.

Med solunsko ofenzivo je bilo ubitih 42.725 ljudi. Na srbski strani so se bojevali tudi slovenski prostovoljci, ki so prebegnili iz avstro-ogrske strani, zato ima solunska fronta pomembno mesto tudi v kolektivnem spominu Slovenije, so zapisali na spletni strani Zgodovinskega arhiva Celje.

Dragoljub Pavlović (1875-1956) je izhajal iz ugledne duhovniške družine, študiral je na Umetniški akademiji v Münchnu, diplomiral iz ikonoslikarstva v Rusiji, pozneje pa je kot profesor v semenišču delal v Beogradu. Kot dopisnik, vojni fotograf in slikar je v srbski vojski spremljal in pokrival vojne od leta 1912 do 1918.

Med pomembnejše sklope njegovega fotografskega opusa sodijo posnetki obrambe Beograda iz leta 1914 in serija fotografij s solunske fronte (1916-1918), ki prikazujejo življenje srbskih sil na odseku Donavske divizije, kjer je Pavlović deloval.