Foto:
Foto:

"Osnovni namen dneva zborovskega petja ni le iskanje oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote v glasbi, temveč z združenimi močmi slaviti solidarnost, mir in razumevanje," so zapisali na črmolejski izpostavi JSKD-ja , kjer so za 10. 12. ob 15.00 pripravili koncert in predstavitev notne zbirke Josipa Šterbenca, ki bo v cerkvi sv. Petra v Črnomlju.

Na koncertu bodo obiskovalci slišali večinoma pesmi, ki jih je napisal obravnavani skladatelj, med drugim pesmi Belokranjski valček, darovanje in Pozdravljen, zlat pšenični klas. Izvedli jih bodo med drugim Mešani pevski zbor župnije Črnomelj pod vodstvom zborovodkinje Polone Zupančič, Lovski pevski zbor Bele krajine pod vodstvom zborovodkinje Judite Ilenič, Mešani pevski zbor Dobliče pod vodstvom zborovodkinje Majde Pavlin in Moški pevski zbor Sv. Štefan Semič pod vodstvom Martina Vraniča.

Josip Šterbenc se je rodil 11. novembra 1912 v Snečjem Vrhu pri Črnomlju, kjer so že kmalu odkrili njegov glasbeni talent. Črnomaljski dekan Pavlin Bitnar mu je omogočil šolanje v Ljubljani, kjer se je na instrumentalnem oddelku državnega konservatorija v Ljubljani učil pri Stanku Premrlu, Slavku Ostercu in Lucijanu M. Škerjancu. Po diplomi se je vrnil v Črnomelj in do leta 1943 ustvaril vse svoje skladbe, nato pa je njegovo ustvarjanje in srečo prekinila 2. svetovna vojna. V njej je bil deportiran, v domovino pa se ni vrnil nikoli, ampak se je po nekaj povojnih letih v Evropi odpravil v Avstralijo, kjer je leta 1992 tudi umrl.