Po besedah likovnega urednika Pavleta Učakarja je ideja za razstavo akvarelov Metke Krašovec nastala ob izdaji zbirke Cirila Zlobca, ki je pravzaprav preplet Zlobčevih pesmi in podob Krašovčeve, ki skupaj govorijo o čudežu ljubezni. Foto: Metka Krašovec/Galerija Kresija
Po besedah likovnega urednika Pavleta Učakarja je ideja za razstavo akvarelov Metke Krašovec nastala ob izdaji zbirke Cirila Zlobca, ki je pravzaprav preplet Zlobčevih pesmi in podob Krašovčeve, ki skupaj govorijo o čudežu ljubezni. Foto: Metka Krašovec/Galerija Kresija
Metka Krašovec
Akademska slikarka in grafičarka Metka Krašovec (1941) veliko razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, ukvarja se tudi s knjižno opremo in scenografijo, prejela pa je številne nagrade doma in na tujem. Od lani je članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Foto: BoBo

Razstava z naslovom Ljubezen je plod umetničinega sodelovanja s pesnikom Cirilom Zlobcem, saj gre za likovne podobe, ki so lani izšle v pesniški zbirki Ljubezen - čudež duše in telesa ob pesnikovem 90. rojstnem dnevu. Po Učakarjevih besedah je ideja za razstavo teh akvarelov nastala ob izdaji zbirke, ki je pravzaprav preplet pesmi in podob, ki skupaj govorijo o čudežu ljubezni.

Več kot le knjižna ilustracija
Na nedavni predstavitvi svoje pesniške zbirke je Zlobec o risbah dejal, da je Krašovčeva prispevala v knjigo več kot le ilustracijo. Ob tem je dodal, da kdor nima aktivnega odnosa do branja poezije, si lahko knjigo ogleduje kot likovno delo in bo dobil občutek njegovih pesmi.

Krašovčeva premore v svojih predalih obilico malih akvarelov, ki nastajajo že leta in so v resnici intimne meditacije na to temo. Risbe Učakar opisuje kot male utrinke, pomisleke ali samo vprašanja, ki jih umetnica zapisuje na papir in so hitri, včasih že kar podzavestni. "A vsaka podoba ima svoje jasno likovno sporočilo," je še zapisal Učakar.

Stvaritve brez predhodne ideje
V knjigi objavljeni in zdaj tudi razstavljeni akvareli so po besedah umetnice, ki je sicer poznana predvsem po slikah večjih formatov, nastajali od leta 2002 do leta 2007. Kot je povedala, poleg že omenjenih velikih slik, ki običajno zahtevajo tri ali štiri mesece dela, ves čas ustvarja tudi risbe in akvarele, ki nastajajo brez predhodne ideje.

Metka Krašovec (1941), slikarka in grafičarka, je leta 1964 diplomirala na ALU-ju v Ljubljani. Leta 1966 je končala specialko za slikarstvo pri Gabrijelu Stupici, leta 1970 pa specialko za grafiko pri Riku Debenjaku. V letih 1966 in 1967 je bila asistentka na Oddelku za slikarstvo in grafiko na Ohio University Athens v ZDA. V letih 1974 in 1975 je bila kot štipendistka The British Councila na grafični specialki na Royal Collegeu of Art v Londonu.

Leta 1977 je postala docentka na ALU-ju in leta 1986 izredna profesorica, bila je tudi redna profesorica za risanje in slikanje. Veliko razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, ukvarja se tudi s knjižno opremo in scenografijo, prejela pa je številne nagrade doma in na tujem. Od lani je članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Razstavo Metke Krašovec v Steklenem atriju Mestne hiše bodo odprli drevi ob 19.uri, na ogled bo do 3. septembra.